| Domestic Science
  • Set
    1.363

Æbler hører til frugterne – kernefrugterne.

Frugt er ligesom grøntsagerne spiselige og saftige plantedele.

Vi inddeler frugt i:

  • Stenfrugt (fx kirsebær, blommer og ferskner).
  • Kernefrugt (fx æbler og pærer).
  • Bær (fx jordbær, hindbær og solbær), ligger lidt i ordene:-)
  • Nødder (fx hasselnødder, mandler og valnødder).

Vi har dyrket æbler i Danmark siden 1100-tallet, og vi er et af de lande i verden, hvor der findes flest forskellige æblesorter. Ved 1900-tallets begyndelse havde vi omkring 700 forskellige sorter. Derfor er æblet også blevet til Danmarks nationalfrugt til trods for at æblet stammer fra Centralasien.

De mange forskellige æblesorter har varierende høsttidspunkt fra slutningen af august og til midt september. En del sorter er velegnede til lagring (fx Ingrid Marie).

Æbletræet blomstring start i maj måned, hvor hvide og svagt lyserøde blomster springer ud på træet. I september er æblerne spisemodne.

Æbler dyrkes vidt udbredt i tempereret klima. Derfor kan det også virke lidt mærkeligt, at de bliver importeret mange æbler til Danmark.

I Danmark gør vi meget i at dyrke æbler. Vi avler mest på sorterne Gråsten, Ingrid Marie, Filippa, Cox Orange og madæblet Belle de Boskoop.

Æbler må ikke få frost. Derfor skal du altid stille dine æbler mørkt og køligt. 0-6 grader er den bedste temperatur. Hvis æblerne får frost, tager de skade. Og skulle de modsat få varme, bliver de hurtigere modne og vil dermed også forrådne. Stil derfor din æblekasse i et skur, et udhus, en garage eller et vindfang.

 

Æblets indhold

Æbler har et stort indhold af vand. Ca. 85 % af æblet er vand. Energiindholdet er ret lavt. Fedtindholdet er også meget lavt. Så energien kommer nærmest kun fra kulhydrater. Æbler indeholder ca. 2,2 g kostfibre pr. 100 g æble. I forhold til vitaminer indeholder æbler fint med C-vitamin (ca. 11 mg pr. 100 g). Dette kan dog variere en del fra sort til sort. Når du tænker på at du skal have 75 mg c-vitamin pr. dag, må æbler siges at være en god kilde til dette.

Som så mange andre frugter, indeholder æbler gassen ethylen. I forbindelse med modning udskiller æblerne ethylen (ethen). Ethylen får ikke kun frugt, men også grøntsager til at modne hurtigere. Dermed kan de holde sig i kortere tid. Udskillelsen af ethylen er en af grundene til at æbler bør opbevares i lag i kasser med lidt luft i mellem. Så kan ethylengassen komme væk, og koncentrationen ikke bliver alt for høj. Det er derfor, at æbler holder sig bedre ude, indtil det bliver rigtig frostvejr. Så kan gassen nemmere komme væk, end hvis de ligger i en store bunke i stuens frugtskål.

 

img 1278 scaled | Domestic Science
En masse nedfaldsæbler, som kan anvendes til most eller Gammeldaws æblekage.

 

Du skal altid være opmærksom på, hvor du ligger dine æbler. Fx er det ikke smart at lægge dine æbler ved dine bananer, da bananerne ikke er glade for ethylen. Ethylen er med til at gøre bananerne hurtigt brune og uspiselige. Rådne frugter udskiller altid meget ethylen.

 

img 1279 scaled | Domestic Science
En masse friske og flotte æbler i kasse, som kan anvendes til en god og lækker apple crumble.

 

Mere inspiration: Et dårligt æbleår pga. frost http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-07-23-danske-frugttraeer-star-uden-frugt-ikke-set-lignende-i-26-ar

Nu er du også klog på æbler.

 

Læringsmål 6. klasse

Råvarekendskab

Eleven kan redegøre for almindelige råvarers smag og anvendelse

Eleven har viden om råvaregruppers smag og anvendelse

Eleven kan tage hensyn til råvarers fysisk-kemiske egenskaber

Eleven har viden om råvaregruppers fysisk-kemiske egenskaber

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide