| Domestic Science
 • Set
  2.351

Så skal der bages. Og det er der saftsuseme mange måder at gøre på = mange teknikker at holde styr på. Specielt forarbejdet til en dej. Hvad er det egentlig for en dej, som du skal til at arbejde med. Det håber jeg, at du kan få et overblik over her.

I 7. klasse arbejder vi med et dejforløb (læs mere her: Dejforløb), hvor vi går i dybden med de forskellige teknikker bag de forskellige dejtyper. Her følger en uddybning af at arbejde med afbagte deje – som endelig ikke må forveksles med en opbagning, som du vil gøre med en sauce. Opbagning betyder nemlig at bage smør og mel sammen, som så vil skabe jævningen til en sauce.

Den afbagte dej består af en blanding af væske, mel, sukker og salt. Disse koges op i en kasserolle eller gryde, hvor der så tilsættes æg. Æggenes indhold af lecitin vil hjælpe til en tykning af dejen og binde den godt sammen.

Af eksempler på opskrifter, hvor du anvender afbagte deje, kan der nævnes vandbakkelsesdej (profiterols og elcairs), fastelavnsboller, Walesstænger og melboller.

Arbejdsgangen med en afbagt dej:

 1. Slå alle dine æg ud i en skål, således de er klar til brug om et øjesteblik.
 2. Vand og fedtstof varmes og smeltes i en gryde eller kasserolle – uden at komme i kog.
 3. Gryden tages af blusset.
 4. Mel tilsættes, mens du rører kraftigt i dejen indtil du har en glat “dejsauce”.
 5. Varm nu din dejsauce igennem ved middelhøj varme, indtil dejen slipper gryden.
 6. Afkøle dejen en smule, hvis den er blevet meget varm.
 7. Tilsæt et æg ad gangen, mens du pisker i dejen. Det er her vigtigt, at du har en ensartet dej inden næste æg tilsættes.
 8. Tilsat salt, sukker og/eller vaniljesukker etc, hvis opskriften siger dette.

Nu er din afbagte dej klar!

Herfra siger opskriften, hvad du skal gøre. Det vil ofte være noget i retningen af at sætte dejen på en bageplade – klar til bagning. Det kan også ske, at du skal smide dejen i en sprøjtepose og sætte dejen i fine dutter og former på bagepladen.

Husk god afstand mellem dejen, da den hæver meget!

Åben ikke ovnen, før den angivet bagetid er overstået, da bagværket vil kunne falde sammen. Når dejen har taget en god farve, ligesom på nedenstående billede, er det et godt tegn på at dejen er max klar!

img 2733 | Domestic Science
Vi laver fastelavnsboller på 6. årgang, profiterols på 7. årgang og eclairs på 8. årgang. Skulle nok mene at eleverne er uddannet i afbagte deje.

Link til opskrifter med afbagte deje

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide