Boeuf Stroganoff a la Hr. Schwann

img 1270 1 | Domestic Science
 • Set
  889

Så fik jeg sat lidt ord på weekendens kokkerier.

Jeg fik rodet mig ud i en klassiker, Boeuf Stroganoff. Kød i fløde! Whats not to like!

Jeg brugte yderlår, som skal simre i et par timer. Men der er flere og flere kokke og madskribenter, som anvender “finere” udskæringer som fx oksefilet m.fl. Så behøves retten ikke at simre.

Der skal nærmest ikke skyggen af grøntsager i en original Boeuf Stroganoff, hvilket gør den til lidt af en herre ret. Men jeg syntes nu, der skal grøntsager i.

Jeg lærte i mine unge dage på grundforløbet på kokkeskolen, at hvis man ændrer på de klassiske retter, kan man ikke kalde dem for deres originale navn. Derfor må jeg nu også skrive Boeuf Stroganoff a la Hr. Schwann, da jeg har puttet en masse grøntsager i gryden.

Jeg vil normalt servere en god kartoffelmos til Stroganoff´en, men de gode Brødrene Price har vist nok startet en bølge med pommes frites til Boeuf Stroganoff. Og denne bølge hoppede jeg med på. Så jeg lavede mine standard pommes frites. De er en sikker vinder!

 

4 personer

 

600 g skært oksekød, fx okse inderlår

1 pakke tyk bacon

1 rød peberfrugt

4 løg

3 gulerødder

300 g champignons

3 spsk paprika

2 spsk æblecidereddike

1 dåse tomatkoncentrat

½ liter piskefløde

1 oksebouillonterning eller 2 spsk oksefond fra flaske

2 dl rødvin

 1. Skær 2/3 af baconen i grove stykker (gem 4 skiver bacon til anretning). Bacon svitses i en stor tykbundet gryde. Jeg har en dejlig Le Creuset-basse.
 2. I med oksekødet og brun af.
 3. Tilsæt paprika og brun og brænd det af med kødet.
 4. I gang med grøntsagerne med kødet steger. Hak løgene fint.
 5. Snit peberfrugterne i skiver.
 6. Vask og rens champignons grundigt og skær dem i skiver.
 7. Skræl og hak gulerødderne i skiver.
 8. I med grøntsagerne efterhånden som du har snittet dem.
 9. I med rødvinen og lad den dampe af i 2 minutter, mens du rører i gryden.
 10. I med tomatkoncentrat.
 11. Tyr fløden og oksebouillon i gryden.
 12. Og herfra skal gryderetten bare have lov at hygge sig ved lav varme. Teknisk set er er retten s godt som klar, da okseinderlår ikke skal tilberede s lang tid. Jeg kan dog godt finde på at banke retten sammen ved tre-fire-tiden og så lade retten stå og hygge ved lav varme. Det udvikler en lækker kraftig sauce og noget mørt kød. Men det er altså også en ret, som kan laves i sidste øjeblik, da okseinderlår ikke kræver megen tilberedning, som mere bindevævsfyldt kødudskæringer.  

Som skrevet i punkt 1, har jeg gemt et par ekstra skiver bacon, som steges sprøde og anvendes til at pynte retten. Dernæst giver det en dejlig crunch med den sprøde og tykke bacon. Den tykke bacon er noget dyre. Jeg gav 35 kroner for 8 skiver Tulip bacon. Men det var nogle store og tykke skiver med stor overvægt af kød og ikke så meget fedt, som i de billigere pakker. Og når der skal kræses for lillemor, må man godt have spenderbukserne på;-)

img 1269 | Domestic Science

En god kraftig australsk Shiraz i glasset, og du er godt kørende…

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide