Chokoladefondanter

img 1207 1 | Domestic Science
 • Set
  898

Fondant au Chocolate.

Desserten til de pludselige gæster eller middagen, hvor det skal gå hurtigt eller planlægges i god tid.

ADVARSEL! Tæl ikke kalorier i denne dessert! 

Det fede ved chokoladefondanterne er udtrykket i desserten. Hvis du bager dem rigtigt, vil der flyde chokolade ud af fondanten, når gæsten jager skeen i kagen første gang. Og bare rolig; det er pasteuriseret æg. Så midten skal ikke være bagt. Skulle du være så uheldig, at du overbager fondanterne, får du bare en meget chokoladekoncentreret muffin. Det er jo nærmest win-win-situation.

Det kan godt betale sig, at købe en ordentlig chokolade og betale lidt ekstra for den i denne dessert. Det hele drejer sig om chokoladen. Så skal den også være god. Dog kan man også lave en fin chokoladefondanten med Nettos den billige. Det gør jeg i madkundskabsundervisningen, da det her er et lidt andet budget.

2 Personer

50 g god mørk chokolade. Gerne over de 50 % kakao

50 g smør

50 g sukker

30 g mel

1 tsk vaniljesukker

2 pasteuriseret æggeblommer (1 bæger)

1 pasteuriseret æggehvider (stuetemperatur)

 1. Tænd din ovn på 200° varmluft (møllesymbolet).
 2. Chokoladen brækkes i mindre stykker og smeltes med smør i en skål over vandbad. Det skal bare lige smelte. Det behøves ikke blive for varmt.
 3. Pisk vaniljesukker og sukker med æggeblommer til en æggesnaps.
 4. Den smeltede chokolade hældes forsigtigt i æggesnapsen, mens du pisker løs.
 5. Melet sigtes ned i chokoladeblandingen, og vendes godt rundet.
 6. Pisk hviden luftige og vend den i chokoladeblandingen.
 7. Smør cupcakepapir med lidt flydende margarine og drys lidt sukker heri.
 8. Smid cupcakepapiret i en metalmuffinform. Alternativt kan du bruge en patisse metalring med bagepapir i.
 9. Dejen fyldes i formene. De fyldte forme opbevares tildækket i køleskab indtil de skal bages – bag dem endelig først, lige inden de skal serveres – absolut nybagte og stadig lune. Så er “hjertet” nemlig flydende. Oh year!
 10. Bages ved 200° i 9-11 minutter. Og husk, det er helt i orden, at fondanternes midte er ubagt. Lad chokoladefondanterne afkøle lidt inden de løsnes fra formen og bagepapir.

 

Anretning

Jeg plejer at anrette disse chokoladefondanter på en frugtcoulis. Coulissen smøres på tallerkenen. Papiret løsnes fra fondanten. Herefter skubber jeg forsigtigt en palet ind under fondanten og flytter den over på coulissen på tallerkenen.

Drys de lune chokolade fondanter med sigtet flormelis. Hertil kommer en god kugle vaniljeis  ved siden af.

Hvis du vil eksperimentere med denne ret, kan du tilsætte et shot espresso i de smeltede chokolade. Du kan også lægge et lille stykke hvis chokolade ned i midten af fondanten, når den er kommet i formen. Så ændres udtrykket og farven, når fondanten brydes med skeen ved spisningen.

Elevernes kreationer

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide