- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let

-
Set472
Vores nytårsaften blev lige udsat 5 måneder.
Vores gode vennepars børn var rendt ind i noget forfærdeligt øjenbetændelse med dertilhørende følgevirkninger. Derfor stod vi tilbage med en lækker menu til 4 voksne og 4 børn, som skulle konsumeres af 2 voksne og 2 børn. Det var en super hyggelig aften,, og det gjorde ondt i maven på den gode måde. Men der var selvfølgelig ikke den samme stemning, som 8 mennesker kan lave. Så vi blev enige om at tage revanche.
Det gjorde også, at jeg tilstræbte at lave nogle ting, som enten kunne passe sig selv, eller som du holde sig lune, mens man tilberedte andre råvarer.
Menu
Forret
Jomfruhummer med hollandaiseskum & asparges
Hovedret
Kalvemedaljoner på puré af søde kartofler m./ blanding af eddemamebønner, slikærter og perleløg, samt gulerødder, sauce bordelaise med kantareller, grillet rødløg & Pommes Anna
Dessert
Cheesecake & hvid chokolademousse
Måske lidt inspiration…
Til 4 personer
Forret:
Jomfruhummer
24 Jomfruhummere. Det giver 6 stykker hummer pr. person.
3 spsk Olivenolie.
4-5 Strå purløg.
1 tsk Salt & peber.
2 Skvæt tabasco.
1 Bundt asparges.
2 Gulerødder.
- Knæk aspargesenes bund af. Skyl dem og skræl dem i fine strimler. Kom dem straks i en skål med isvand. Her kan de ligge i et godt stykke tid.
- Pil halerne af jomfruhummerne.
- Hak purløg fint.
- Bland alle ingredienserne i en skål, og lad hummerne marinere heri i ca. 30 minutter.
- Skræl gulerødderne og skær dem i tynde strimler, ca. 3 millimeter pr. skive. Grill dem, eller steg dem på den pande, som du lige om straks skal bruge til hummerne.
- Varm en pande op til høj varme. Brug marinaden til at stege hummerne i ca. 1 minut i. Sluk for blusset og lade hummerne ligge på panden, mens du gør de andre ting klar.

Hertil fik vi en Dom Perignon fra 2006. Det var ikke helt dumt…
Hollandaiseskum
Så skal vi have gang i sifonflasken og det mere molekylære køkken!
Du starter med at lave en Sauce hollandaise. Jeg havde gjort alle ting klar, inden jeg hoppede om bord i den. Dvs. smørret var klaret. Jeg lavede Hollandaisen efter at jomfruhummeren var klar. Den holdte sig let lun på panden.
6 Pasteuriseret æggeblommer.
200 g Smør.
2 spsk Hvidvinseddike.
1/2 tsk Salt og peber.
1-2 spsk Citron.
- Klar smørret på lav varme. Hæld det klaret smør på en lille kande og vallen i toilettet.
- Pasteuriseret æggeblommer, hvidvinseddike, salt og peber og citron kommes i en gryde. Pisk ved svag varme. Massen skal blive luftig og “cremet”.
- Herefter tilsættes det klaret smør i en tynd stråle, mens du pisker som bare fanden. Gør dette, indtil der ikke er mere smør.
- Herefter tages saucen af blusset. Lad saucen køl lidt af. Imens klargøres sifonflasken.
- Kom saucen i sifonflasken, skru låget på og lad flasken med en patron. Ryste, ryste, ryste.
- Anret de andre ingredienser på en tallerken, inden du til sidst nænsomt sprøjter lidt Hollandaiseskum på tallerkenen.
Hovedret:
4 Kalvemedaljoner á ca. 175 g.
2 Søde kartofler.
1 pose Eddemamebønner.
1 pakke Slikærter.
1 glas Perleløg.
3-4 Gulerødder.
8 Rødløg.
2 spsk Olivenolie.
2 spsk Balsamico.
- Skræl de søde kartofler og hak dem i grove tern. Kog dem møre.
- Pil og halver rødløgene. Sæt dem på en tallerken, hvor de pensles med en blanding af olivenolie og balsamico. Krydr med salt og peber.
- Skræl gulerødderne og del dem i kvarte. Kog dem i ca. 10 minutter. Køl dem af i koldt vand, når de har kogt i de 10 minutter.
- Bland eddemamebønnerne, perleløg, slikærterne og gulerødderne i en skål. Sauter grøntsagerne i lidt olie 5-7 minutter. Skru ned på lav
- Bøffen steges på grillen –> støbejernsrist.
Hertil fik vi en omgang Pommes Anna og Sauce Bordelaise med kantereller.

Dessert:
Cheesecake
Den her er simpelthen så nem, at du tror det er løgn!
10 Digistive kiks.
50 g Smør.
400 g Philadelpiha ost.
1/2 dåse fløde fra Nestlé (170 g).
Pasteuriseret æggeblommer.
50 g Sukker.
- Digistivekiks i en pose. Smadr, smadr, smadr.
- Smør og digistivekiks blandes til en “dej-agtig” konsistens.
- Kom det i bunden af et glas eller lille fad.
- Pasteuriseret æggeblommer og sukker piskes hvide med en håndmixer.
- Tilsæt Philadelphia osten. Rør til du har en ensartede masse.
- Tilsæt fløden.
- Kom ostemassen oven på digistivekiksene. Stil på køl med plastikfolie over.
Mens selve cheesecaken er på køl, går du i gang med toppen af kransekagen – karamellen!
Karamelsauce til cheesecake
125 g sukker.
1½ spsk vand.
1/2 dåse fløde fra Nestlé (170 g).
2 spsk Smør.
ca 1/4 – ½ tsk Groft salt.
- Smelt sukker og vand på en pande uden at røre rundt i massen til at starte på. Når sukkeret efterhånden er smeltet og begynder at blive gyldent, kan det være at du bliver nød til at røre lidt rundt.
- Når massen er gyldenbrun og dufter af karamel, tages panden af varmen.
- Pisk nu smør, fløde og salt i saucen. Pisk grundigt, så saucen samler sig og bliver til en ensartede masse og sauce.

Hvid chokolademousse
200 g Hvid chokolade, groft hakket.
2 1/2 dl Piskefløde.
6 Æggeblommer (3 bægre pasteuriserede).
75 g Rørsukker.
1 spsk Vaniljesukker.
Lidt mørk chokolade.
Lidt usaltede pistacienødder.
- Knæk chokoladen, kom den i en skål og smelt den forsigtigt over et vandbad.
- Pisk fløden til skum.
- Pisk æggeblommerne hvide med sukkeret med en håndmixer. Så går det hurtigt.
- Rør den smeltede chokolade i.
- Vend forsigtigt flødeskummet i chokoladeblandingen lidt ad gangen med en dejskraber.
- Jeg fordelte chokolademoussen i 4 portionsskåle, og satte dem på køl i ca. 3-4 timer.

Efterlad en anmeldelse