img 1285 | Domestic Science
 • Set
  594

Æblesæsonen er over os og det giver god anledning til at arbejde med de dejlige frugter i madkundskab.  Dels fordi man kan få gode danske æbler og dels fordi man kan få dem til billige penge. Jeg har selvfølgelig fået dem gratis fra frugtpusherne i Thy = mere overskud i madkundskabsbudgettet. Det er en dejlig ting at kunne trække på sine kontakter eller det lokale erhvervsliv. I Aars, hvor jeg arbejder, har vi også en lokal frugtplantage, som er god til at hjælpe til på skolen med frugt.
Jeg får i disse tider allemulige æbler. Dejlige, flotte og friske æbler, som er lige til at spise. Æblerne spises eller anvendes til en god crumble. Men jeg får også nedfaldsæbler, som jeg anvender til most og ikke mindst denne gammeldaws æblekage. Nedfaldsæblerne er som sådan gode i smagen. De kan været lidt plettet eller slagen, men de skal jo alligevel koges i smadr. Så min anbefaling er at anvende disse til gammeldaws æblekage – eller most.

Kunsten i en god gammeldaws æblekage, er efter min mening at skaffe nogle gode søde og let syrlige æbler, som skal koges til en god æblegrød med masse at vanilje.

Her har du mit bud.

 

Læs mere om æbler her.

 

4 små glas. 


3-4 æbler

1 dl vand

100 g sukker

2 spsk smør

2 spsk vaniljesukker eller 1 vaniljestang

250 g knuste makroner

2 dl fløde

 1. Skræl og skær æblerne i små tern.
 2. Kom vand, sukker, vaniljesukker og æblestykker i en gryde. Kog ved svag varme og under låg i ca. 15 minutter eller til dine æbler er møre. Husk at rør i gryden en gang i mellem.
 3. Når æblerne er kogt møre, hældes al væsken fra gryden over i en skål. Der skal kun være æbler tilbage.
 4. Smørret røres i æblemassen. Det er med til at runde æblemassen af. Lad massen køle af.
 5. Stavblend æblemassen, når den er kølet af. Tilsæt evt. lidt æblevæske, hvis det er for tykt.
 6. Kom æblemosen i en skål.
 7. Knus makronerne i en skål eller plasticpose. Knus med hænderne eller ved at banke lidt på posen. Endelig ikke for meget. Vi vil gerne have nogle grove makronkrummer til kagen.
 8. Hæld makronerne over æblemosen i skålen.
 9. Pisk fløden stiv og læg den som et ”låg” over æblemosen og makronerne.

 

Stil på køl ind til servering.

Og så er der blevet ryddet op i og gjort brug af  nedfaldsæbler. Effektiv og velsmagende.

 

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide