img 1130 1 | Domestic Science
  • Set
    817

Første varme ret på undervisningsplanen. Der skal gang i gryde og pander. Rettere sagt 2 pander og en gryde.

Vi starter med god dansk madkultur. Og hvad bedre end gode hakkebøffer med hvad dertilhører!

Jeg starter altid med denne klassiker i det varme køkken, da det er en ret, hvor der er gang i mange ting og teknikker i køkkenet, men det er stadig på en god overskuelig måde. Kartoflerne skrælles og hygger sig, løgene karamelliserer langsomt og bøfferne formes og steges. Og så laver man da lige lidt agurkesalat. Og sidst men ikke mindst er det indbegrebet af go´ gammel dansk madkultur, som vi da også læser lidt om inden. I dagens Danmark vil vi nok have lidt flere grøntsager på tallerkenen.

Da det er første gang med en varm ret for eleverne (makkerpar; Elev A og B), er her mit forslag til arbejdsrækkefølge:

 

  1. Elev-A skræller kartoflerne og bringer dem i kog.
  2. Elev-B snitter og steger de bløde løg, mens kartoflerne hygger sig.
  3. Elev-B former og steger bøfferne.
  4. Elev-B laver sovsen.
  5. Elev-A laver agurkesalaten (eller den elev, som har overskud).

 

2 personer

 

Hakkedrenge

200 g Oksekød

Lidt salt og peber.

25 g Smør til stegning.

 

Skræl og kog kartoflerne nu! Kartofler har den dejlige egenskab, at de kan holde på varmen i lang tid. Der er ikke noget værre end dårlig timing og at skulle stå og vente på at kartoflerne er færdige, mens bøffer og løg er max klar.

Få hældt vandet fra kartoflerne, når de er møre. Stik i dem med en gaffel. Hvis den slipper let, er kartoflen færdig. Hvis den falder fra hinanden, har den fået for meget 🙂

Hvornår er bøfferne færdige? “Når bøfferne føles som ungpigebryster“, sagde min gamle kokkelærer altid;-) Den plejer drengene at fnise over. Med hakkebøffer kan du altid presse en gaffel ned på bøffen. Hvis der kommer rød saft frem, er kødet ikke gennemstegt. Hvis saften til gengæld er klar og gennemsigtig, er bøffen klar.

Lad altid lige bøffen hvile et par minutter under staniol inden servering. Så trækker saften ud i kødet igen.

  1. Form 2 hakkedrenge ud af de 200 g.
  2. Krydr bøfferne på en ene side med salt og peber.
  3. Stil bøfferne til side. Du steger dem, når kartoflerne er kogte.
  4. Varm en pande op, og kom derefter godt med smør på panden. Lad det smelte, inden du smider bøfferne på.
  5. Bøfferne steges ved middelhøj varme på den krydret side først. Skru ned på middelvarme, når den første side har fået en fin stegeskorpe. Bøfferne steges 4-5 minutter på hver side.
  6. Krydr bøfferne på den anden side, mens de steger på den første.
  7. Når bøfferne er færdigstegte, kyles de på en tallerken med stanniol over, hvor de kan holde sig lune.

 

Brug den samme pande til sovs.

 

img 1129 | Domestic ScienceWait for it! God basse med løg, svømmende i sovsen. Lige denne dag, blev det med rødløg. Klassiske Zittauer løg er at foretrække.

Bløde løg

3-4 Store løg.

2 spsk Rødvins balsamico.

2 spsk Engelsk sauce.

1/2 tsk Salt og peber.

25 g Smør til stegning.

  1. Skær den ene ende af løgene og pil dem.
  2. Skær løgene i skiver.
  3. Kom smør på en varm pande.
  4. Når smørret er smeltet, hældes de skiveskåret løg på panden.
  5. Steg løgene i 3-4 minutter ved høj varme og tilsæt rødvins balsamico, engelsk sauce og salt/peber og steg videre i 2 minutter.
  6. Skru ned på middelvarme og kom stanniol over panden. Løgene tilbereder nu langsomt i panden i 15 minutter. Rør i dem en gang i mellem.
  7. Når løgene er færdige, lægges de oven på bøfferne under stanniolen.

Sovs

Afkog fra bøfpanden.

4 dl Kartoffelvand.

1-2 spsk Oksefond (helst fra flaske). Alternativt, en oksebouillonterning.

Meljævning. Start med 1 spsk mel og 2 spsk vand.

Evt. lidt kulør til at farve sovsen brun.

  1. Efter stegningen af bøfferne og løgene, holdes panden varm.
  2. Tilsæt vand på panden (gerne fra kartoflerne, hvis der er færdige) og bring det i kog. Så får vi al den dejlige kødsaft og ruskomsnusk med i sovs. Oh yeah!
  3. Tilsæt meljævning (efter instruks på klassen). Rør i panden med piskeris eller ske, mens sovsen jævnes og bliver tykkere.
  4. Når sovsen har den tykkelse, som du gerne vil have, skrues der ned på lav varme.
  5. Smag til med oksefond.

 

Agurkesalat

½ Agurk.

1 dl Lagereddike.

1 dl Vand.

½ dl Sukker.

1 tsk Salt.

Lidt dild og peberkorn.

  1. Riv agurken på den bredde side af råkostjernet, eller endnu bedre på et mandolinjern.
  2. Bland alle ingredienserne sammen i en skål eller patentglas og lad det trække i køleskabet.

 

img 1131 | Domestic Science

Jeg plejer tit lige at koge lidt grøntsager til bøfferne. Men hvis man er oldschool, er det eneste grønt bare løgene og agurkesalaten.

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide