skc3a6rmbillede 2020 02 13 kl. 13.32.41 | Domestic Science
  • Set
    683

Syns-, smags-, lugte- og følesansen er ofte de sanser, som vi fokuserer mest på, når vi laver et måltid. Men forskere inden for neurogastronomi har fundet ud af, at lyde i forbindelse med et måltid ikke er helt uvæsentlige. Meget tyder nemlig på, at vi også lader os stimulere og friste af madens lyd og omgivelsernes lyde omkring maden. Vi kunne sige, at vi spiser med ørerne.

Høre- og synssansen er umiddelbart de første sanser, der stimuleres ved et måltid. Når du træder ind i spiserummet, lægges der allerede en postiv eller negativ kim til måltidet. Ser her hyggeligt ud og bliver høresansen måske stimuleret af noget godt musik?

Stimulere = “påvirke dine sanser; forbedre kroppens eller et organs funktion”

Netop noget godt stemning- og baggrundsmusik kan give en forhøjet sensorisk oplevelse af måltidet. Forskning viser bl.a., at vi spiser hurtigere, hvis vi hører rock- og popmusik, hvorimod at vi spiser langsommere og nyder maden mere, hvis der spilles noget klassisk eller stille og rolig musik.

Sensorisk = “din evne til at kunne sanse bestemte fysiske påvirkninger”

Det er nok mest madens sprødhed, som vi kommer til at tænke på, når vi spiser og arbejder med mad i madkundskab.

Professor og psykolog Charles Spence har i forsøg påvist, at sprødhed bliver opfattet som et kvalitetstegn, der gør maden mere attraktiv. Det har han bl.a. gjort med et chips-forsøg, hvor en gruppe personer spiste chips med høretelefoner på.  Her fik personerne henholdsvis forstærket og svagere lyd af knasende chips i ørerne. Alle der havde hørt den forstærkede lyd, opfattede deres chips op til 20 % friskere og sprødere end den anden gruppe.

På det nørdede plan, har den kendte kok Heston Blumenthal arbejdet meget med sensorisk på sin restaurant The Fat Duck i England. Her får gæsterne en iPod (gemt i en konkylie), som spiller strandlyde i høretelefoner, mens gæsterne indtager et måltid. Måltidet hedder “Sound of the Sea“. Retten består af spiseligt sand, øster, knivmuslinger og skum. Alle ting, som vi forbinder med havet. Heston trumfer oplevelsen med lyden af havet og bølgeskvulp. Blumenthal har fundet ud af, at smagen af hav bliver stærkere, når hjernen får lyden af havet under måltidet. Lyden bliver på den måde et krydderi, som forstærker din oplevelse af maden.

Sprødhed både føles og lyder bare bedre og mere lækkert!

 

Dit fokus i madkundskab: Hvordan kan du stimulere høresansen, når du skal spise eller sammensætte et måltid? Snak sammen i gruppen om, hvordan I kan arbejde med dette.

Vil du læse mere om sensorisk, anbefaler jeg bogen: Neurogastronomi af Rasmus Bredahl & Nikolaj Buchardt.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide