Månedsopgave – Hvad er en surdej?

Surdejsbrød
  • Set
    904

Hvad ved du om surdejens verden?

Det er jo et ualmindeligt bredt spørgsmål – og det er en utrolig åben opgave!

 

pexels andrei pacher 6157890 | Domestic Science
Man kan nemt blive forfalden til surdejsbagning. Det har Covid 19-nedlukningerne for alvor åbnet op for. Her er surdejsbagning, pizzabagning og hækling (dog ikke vores område) nogle af de modediller, som er opstået.

 

Men opgaven er faktisk meget meget simpel.

Du skal skrive alt det, der falder dig ind, når du hører ordet og begrebet surdej.

I undervisningen har vi været i gennem en masse ting, som har indflydelse på surdej. Du kan måske også tænke på din undervisning på tidligere klassetrin…

Hvor meget du vil skrive er op til dig. Du bestemmer længden, og hvor grundig du vil være.

 

Planlægning
Du bestemmer længden på opgaven. Er der blevet vækket en vis nysgerrighed ift. surdejens forunderlige verden hus dig?

 

Opgaven

Opret et dokument i din madkundskabsmappe på Google-drev, som hedder “Surdej + dit navn”.

Del med din madkundskabslærer.

Da opgaven er meget åben, har du her en liste af mulige spørgmål, som du kan tænke ind i din opgave.

  1. Beskriv med egne ord, hvad en surdej er.
  2. Hvordan er det med mikroorganismer og surdej?
  3. Hvordan hænger fermentering og surdej sammen?
  4. Kender du nogle begreber eller faktorer, som har indflydelse på surdej (se links)?
  5. Hvad har du gjort dig af erfaringer med surdej? Positive som negative. Sæt ord på disse.
  6. Kunne du beskrive, hvordan en surdej udvikler sig eller, hvordan fødevarer kan fermentere?

 

Du skal ikke nødvendigvis komme ind på alle spørgsmålene, men jeg håber de kan sætte et par tanke og ideer i gang.

 

Fermentering
Fermenteringer? Surdej er en form for fermentering. Hvordan hænger dette sammen?

 

Mulighederne er mange, opgave er bred og åben, og du bestemmer længden og arbejdet, som skal lægges i opgaven.

 

Links til inspiration

Gennem 7. og 8. klasse, har vi arbejdet med nedenstående links. Måske et lille kig på disse kunne genopfriske noget af al den viden, du har om madkundskaben og de emner, som har med surdej at gøre?

Det er totalt valgfrit…

Fermentering

Surdejsprojekt

Hygiejne – den vigtigste forudsætning for madlavning

Konservering

Gærprocessen

Surdejsboller

Surdejspandekager

Fermenterede gulerødder

Fermenterede kartofler

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide