Nordisk inspireret basilikumpesto

| Domestic Science
 • Set
  491

Skolehaven bugner af basilikum!

Et par basilikumplanter her og der… Jeg smider altid resterne i haven – gerne i drivhus eller mistbænk. Basilikum er nemlig lidt skrøbelig ift. vind og kulde. Drivhuset/mistbænken giver læ og lunt klima. Så vokser planten som regel videre. Således gjorde jeg også inden sommerferien, hvilket har resulteret i en masse basilikum, som har vokset helt vild.

Inden længe skal vi arbejde med bruschetta i madkundskab. Så er det oplagt at prøve på at være selvforsynende med basilikum, da det ellers godt kan være lidt dyrt, hvis man skal købe den friske hver gang du skal bruge noget i undervisningen.

Om vinteren smider vi basilikum ind på vores sydvendte gang på skolen eller i et vindue i madkundskabslokalet. Så kan vi også anvende basilikummen til at pynte, når der photoshootes.

xzkbmr1rra2phhcjjx1g | Domestic Science

Okay, minihakkeren kunne overhovedet ikke være med. Pestoen fylder simpelthen for meget. Så kom det hele i en stavblenderkande. 

Et lille glas

Ca. 2 store håndfulde basilikum

40 g hasselnødder

50 g vesterhavsost. Fast modnet ost med krystaller 

1 dl rapsolie

1 fed hvidløg

Lidt groft salt (smag til ca. ¼-½ tsk). Smag og behag.

Lidt friskkværnet peber (ca. ¼ tsk). Smag og behag. 

 1. Varm en pande op til middelhøj varme. På panden med hasselnødderne og rist dem til de er let gyldne og der spreder sig en dejlig duft omkring dem.
 2. Kom hasselnødderne i et stykke køkkenrulle og gnid dem. Så gnider vi den brune skal af nødderne, således vi får en flottere pesto + hasselnøddeskallerne giver en lidt uønskede bitterhed i pestoen.
 3. Skyl basilikumbladene og smid dem i en stavblenderkande. Smadr lidt med en stavblender.
 4. Riv vesterhavsosten på den grove side af et råkostjern og smid den i stavblenderkanden. Smadr lidt.
 5. I med hasselnødderne og et fed grofthakket hvidløg.
 6. Tilsæt halvdelen af rapsolien og smadr lidt. Hvis du er tilfreds med konsistensen, kan du spare den sidste halvdel. Ellers i med den sidste halvdel rapsolie. Blend…
 7. Smag til med citronsaft og lidt groft salt og friskkværnet peber. Smag lidt på pestoen og tilsæt evt. mere salt og peber.
 8. Hæld din pesto på skoldede glas (skyl evt. glasset i atamon for at øge holdbarhed, hvis du ikke regner med at spise det hele nu).
 9. Top glaset af med lidt rapsolie = pestoen er helt dækket = holdbarheden øges.
 

Herfra opbevarede du din pesto på køl. Holdbarhed ca. 1-2 uger. Det var dog ikke aktuelt i denne omgang. Familien spiste rup og stub.

Alternativt, smider du pestoen på skiver af brød/flutes/baguettes og du er på vej til at lave et par lækre bruschetta. Top pesten med lidt ost og lidt pølse eller salami. Bum, hapser og appetizer til en lille komsammen.

z4ngg6hctpa58ugyyhligg | Domestic Science
Gode oste, salamier og skinker – toppet med en pesto.

furw73saqbarswhghvqqbq | Domestic Science

pxfbp16itimab29ayqzmg 1 | Domestic Science

Ready, set, dip.

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide