Nordisk inspireret cremet bygotto

  • Set
    19

I Italien har de risotto, som er en risret. I Danmark har vi ikke ris, men vi har byg – god byg!

Læs mere om risotto her: Risottokornet

Vi arbejder med bærebygtighed i 8. klasse i tiden.

Som en afslutning på forløbet, skal eleverne lave en valgfri ret, hvor de begrunder for deres valg af ret og råvarer heri. Og i disse Covid19-tider bliver det altså i hjemmene. Så vi laver så vidt mulig alle en ret, hvor vi snakker sammen på Google-Meet, mens vi kokkerer hver for sig. Så kan jeg vejlede og give råd, mens jeg også laver en ret. Derfor tænkte jeg på en bæredygtig ret, som dels er billig og har et nordisk præg. Vedgotto!

Det bæredygtige perspektiv i bygottoen er, at den (og for risottos sags skyld også) er en ret, hvor du rigtigt kan få ryddet op i køleskabet, hvilket jeg synes giver retten et godt bæredygtigt præg, da vi med sådan en ret kan reducere madspild. Dernæst er alle råvarer i min bygotto ting, som kan produceres i Norden og Danmark. Der er således ikke en stor CO2-udledning ved transport fra fjerne lande.

Det giver en cremet nordisk bygotto med fisk og syltede peberfrugter.

 

4 personer

 

300 g perlebyg

1 løg 

t2 hvidløg

300 g hytteost

2 gulerødder

250 g frosne ærter

2 spsk æbleeddike (jeg bruger en hjemmelavet rabarbereddike fra sidste sommer)

1 grøntsagsbouilonterning

1 L vand

Lidt solsikkeolie til stegning

Smag til med salt og peber

Fint hakket persille

  1. Snit løg og hvidløg fint.
  2. Skræl og snit gulerødderne i fine tern.
  3. Frem med en sauterpande – gerne med låg (alternativt, kan du anvende en gryde eller lave et låg af stanniol.
  4. Varme sauterpanden op til middelhøj varme. På med solsikkeolie.
  5. Steg løg og hvidløg i ca. 2 minutter – de skal ikke tage farve.
  6. Tilsæt perlebyg og steg 1-2 minutter til de bliver blanke.
  7. Tilsæt eddike og steg videre i 1 minuts tid.
  8. Tilsæt vand og grøntsagsbouillonterning og bring væsken i kog.
  9. Når væsken koger, skruer du ned på middelvarme. Lad perlebyggen småkoge under låg i ca. 20 minutter. Du skal lige røre af og til og give bygottoen lidt kærlighed og opmærksomhed.
  10. Kom gulerodstern i sauterpanden.
  11. I mellemtiden kan du klargøre de restrende ingredienser. Det lade sig være ærter, hytteost, salt og peber.
  12. Når bygottoen har hygget sig i 20 minutter, tilsættes ærter og hytteost og vend godt rundt.
  13. Varm retten igennem.

Pynt med syltede rødløg eller syltede grillede peberfrugter, persille og vesterhavsost.

 

Fisk

2-3 kullerfilet 

3 spsk solsikkeolie

Lille håndfuld dild

Lidt groft salt

Lidt friskkværnet peber

1 dl rugmel

  1. Frem med to tallerkener. Én med din kuller på og én med rugmelet i.
  2. Krydr kullerfileterne med groft salt, friskkværnet peber og en lille håndfuld dild. Lad dem gerne stå om trække, mens bygottoen knaldes sammen.
  3. Vend kullerfilterne i rugmelet.
  4. Varm en pande op til middelhøj varme og kom herefter solsikkeolien på.
  5. Når olien er godt varm, lægges fiskene på panden. Steg i ca. 2-3 minutter til overfladen tager en fin lysebrun farve.
Fik leget lidt med min Foldio fotoboks. Det giver et noget kun bedre lys, end ved normal aftenlys.

Velbekomme.

ingredienser

Du vil måske også kunne lide

Efterlad en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

X