Penne
  • Set
    398

Den her er en god en at have i rygsækken, når du flytter hjemme fra. Nemt, billigt og mega lækker.

En vegetarret (hvis du er til sådan noget…), som kan få et kødæderpræg med lidt ristet bacon eller pancetta (hvis du er mere til sådan noget…).

Normalt skal der ikke peberfrugt i en klassisk Arrabbiata, men jeg synes nu det er godt med lidt ekstra grøntsager. Så kommer der lidt mere gods og “sundhed” i retten. Ja, du kan jo bruge din fantasi og spæde til med alle de grøntsager, du nu en gang kan lide.

I madkundskab veksler vi mellem gruppe, parvis og individuelt arbejde. Eleverne skal prøve at samarbejde i større og mindre grupper, og de skal også prøve at stå på egne ben i køkkenet. Her er Penne all´ arrabbiata en god individuel ret, da den er overkommelig og billig for et madkundskabsbudget.

 

Opskriften er opsat til en familiestørrelse, da det giver mest mening ift. mængder og den størrelse af retten, du normalt vil lave. Jeg gemmer altid evt. rester til madpakken dagen derpå. Win-win-situation.

Mine elever står i faste køkkener (grupper + en fast makker). Disse byttes rundt i løbet af skoleåret. Hele gruppen finder tingene frem jf. nedenstående liste af ingredienser, og fordeler dem ligeligt mellem hinanden. Og det er så det eneste samarbejde, der er denne undervisningslektion. Nu er de på egen hånd.

 

Orv ja, lidt praktisk om chili…

Der findes alverdens forskellige chilier. Tommelfingerregel: Jo mindre, jo stærkere. Chilikernerne er meget stærk. Disse kan/skal du undgå eller udnytte i retten. Tilsæt et par stykker, hvis du er glad for det stærke. Modsat giver vel sig selv. Undgå altid hinderne (det hvide inden i) i chili- og peberfrugter, da det er bitter.

Sidste vigtige råd om chilier. Vask dine hænder grundigt, når du har arbejdet med chilier! Rør ikke dig selv i ansigtet eller andre sarte steder, da det kan brænde ualmindelig meget. Dette skyldes den kemiske forbindelse, som hedder capsaisin.

 

2 Personer. 

 

300 g pasta penne

3 spsk olivenolie

1 løg

1 peberfrugt

2-3 fed Hvidløg (efter temperament)

1/2-1 lille chili (juster efter dit chilitemperament)

1 dåse hakkede tomater

1-2 spsk balsamico

1 lille håndfuld revet parmesan

Lidt salt og peber

  1. Hak løg, chili, hvidløg og peberfrugt fint.
  2. Varm en kasserolle op og kom olivenolien heri.
  3. Svits løg, chili, hvidløg og peberfrugt 3-4 minutter.
  4. Tilsæt balsamico.
  5. I med de hakkede tomater og lad retten småboble i 20-25 minutter.
  6. Smag til med salt og peber.
  7. Kog dine Penne jf. posens anvisninger. Aftal med din makker, at I laver dem sammen = mindre opvask.
  8. Kom din del af pastaen over i kasserollen med din tomat/chilisauce og vend rundt heri.

 

Hvis du savner en lille smule kraft i tomaterne, kan du tilføje en halv eller hel grøntsagsbouillonterning. Smag og behag…

Kom en god portion på en flot tallerken og drys med revet parmesan og evt. lidt finthakket basilikum eller timian. At servér!

Lidt friskrevet parmesan over sagerne, og vi er godt kørende. Hvis på vil spare en skilling, kan du bruge den parmesan, som allerede er revet. Den er ikke så dyr, som et helt stykke parmesan.

Elevopgave til retten

Denne opgave er en individuel skriftlig opgave, som afleveres til læreren i Google-drev inden denne undervisningsgang. Det er således en lektie. Og det er også adgangsbilletten til madlavningen. Opgaven skal altså være lavet for at man kan få lov til at gå igang med madlavningen! Ved manglende opgaveaflevering bliver man tilskuer til madlavning…

Du skal løse nedenstående opgaver.

Opret et dokument i din Google-drevmappe for frugt og grønt i madkundskab.

Indsæt nedenstående opgaver som titler i dokumentet.

Svar på spørgsmålene som er opsat lige som et prøveoplæg.

 

Den praktiske del:

  • Du skal lave et måltid til en studerende med få penge (læs: Penne all Arrabbiata).
  • Du er flyttet hjemmefra, pengene er få, men du skal have mad på bordet. Du skal lave et lækkert, vegetarvenlig og billigt måltid til den fattige studerende (læs: Penne all Arrabbiata). Beskriv hvorfor dette er et godt og billigt måltid.

 

Den mundtligt teoretiske del:

  • Du skal oplyse, hvilke madlavningsteknikker du har anvendt i opskriften.
  • Du skal gøre rede for, hvorfor Penne all Arrabbiata er et godt vegetarmåltid. Altså hvad er vegetarvenlig og godt i retten og hvorfor?
  • Hvilke udviklingsmuligheder ser du i Penne all Arrabiata? Altså hvordan tænker du opskriften kunne blive bedre (krydderier, kød grøntsager, og hvilke og hvorfor?)?
  • Kan du nævne andre måltider, som du tænker du være vegetarvenlige og billige til en studerende?

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide

    This website uses cookies. Ved continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

    X