Risottokornet

fullsizeoutput 2bf | Domestic Science
  • Set
    595

Risotto er en meget nem spise at tilberede. Den opfattes ofte som at være svær at tilberede, og navnet lyder da også lidt fancy – men det er den slet slet ikke.

Faktisk tenderer den mere fastfood. Billigt, hurtigt og nemt tilberedt. Svitset grøntsager og/eller kød, tilsat de lækre buttede riskorn. Nok tager retten en 30-45 minutter, men retten passer sig selv, og så skal du bare røre lidt i den en gang i mellem, mens du tilsætter lidt bouillon (se Risotto).

Italiensk risotto er en blød, klistret grød, der med sit indhold af store mængde bouillon, smør, olivenolie og parmesanost, har en fantastisk aromatisk smag. Forskellen i tilberedningsmetoden ift. normale asiatiske ris er, at man anvender bouillon under kogningen, hvor man normalt bare bruger vand ved kogning af ris. Dette får det korte buttede riskorn til at klistre meget sammen ved kogning. Men det har stadig en fast kerne. De specielle ris, der bruges til risotto – og visse desserter – kendes hovedsageligt som sorterne: Arborio, Carnaroli, Vialone. Du vil sikkert oftest stød på Arborio-kornet i de danske supermarkeder.

Risottoris kan købes i italienske butikker til en høj pris og høj kvalitet, men dem er der ikke altid for mange af, når mange bevæger sig ud i provinsen. Man kan efterhånden også få en billig udgave og fornuftig udgave i de fleste supermarkeder. Risotto er således en super ret til studerende og til større selskaber. ½-1 kg risottoris giver store mængder mad. En pakke risotto med 500 gram kan efterhånden købes for ca. 20 kr., afhængigt af mærket.

Min store passion for risotto, stammer helt tilbage fra Jamie O´s Jamies Italien, hvor han bragte en masse lækre og simple risottoer. Så kan man jo altid prøve af med nye ingredienser.

jamieo | Domestic Science

 

Risottoens historie

Det siges at risotto kom til Europa og Italien i middelalderen, da araberne gjorde deres fremtog i Sydeuropa. Her fandt man hurtigt ud af, at Po-sletten var et ideel sted at dyrke rissorten. Po-sletten er et stort lavtliggende område, som ligger lige syd for Alperne. Det gør, at der er mange floder, ud over den mægtige Po, som samles i det flade landskab. Dette giver et naturligt fugtigt landskab, som også har gode vejrforhold til risdyrkning. Med Middelhavet og et subtropiske klima, er der en naturlig luftfugtighed og varme, hvilket skaber gode vækstvilkår for rissorten.

skc3a6rmbillede 2017 03 05 kl 10 01 17 | Domestic Science
Posletten springer ud i Alperne bag Torino og strækker sig lige syd for Milano ud mod Adriaterhavet og Venedig.

 

Efter arabernes tilbagetrækning efterlod det et landskab med en ny afgrøde. En afgrøde som blev en stor gevinst for handelslivet i de omkringliggende handelsbyer, Venedig og Genoa.

Milanesiske kokke lod sig inspirere af den spansk paella, da de nu selv havde ris i “baghaven”. Kombineret med lokale råvarer, blev risottoen til, og vi finder i dag mange forskellige tolkninger af risotto (se en fordanskede, Risotto).

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide