Sambusa
  • Set
    965

Vi arbejder med Madmæssig mangfoldighed.

I den forbindelse har jeg snakket med min gode ven Abdi, som er fra Somalia og er muslim.

Jeg spurgte Abdi om, hvad han husker fra sin barndom, når han tænker på et godt madmæssigt somalisk/muslimsk måltid. Her kommer svaret prompte: mors sambusa!

Så når vi skal arbejde med religion og islam i vores forløb om madmæssigt mangfoldighed, skal vi selvfølgelig lære at lave sambusa. Det er nemlig en ret, som er meget fjern fra det klassiske danske køkken. Det er en ret, hvor eleverne kommer til at arbejde med nogle lidt mere specielle madlavnings- og foldeteknikker og tilberedningsmetoder. Du kan finde alverdens foldteknikker på Youtube til samosa og sambusa. I denne opskrift har jeg fundet en teknik som er markant mere simpel, end den som somaliske mamas anvender. Den finder jeg meget svær for skoleelever, men det ser meget prof ud, når der foldes med disse teknikker!

Dette kombineret med at sambusa smager røvlækkert er jo bare dobbelt op på fedt!

Sambusaen er vel det vi kan kalde en madmæssig slægtning til samosaen fra Indien. Men efterhånden som madkulturer fragtes rundt i verden, får regioner og lande deres eget take på måltiderne. Samosaen er ofte mere vegetariske sammensat, hvor sambusaen også har et kødfyld.

Skal det gå lidt hurtigt med produktionen af sambusaerne, kan du arbejde med forårsrulledej (eller filodej som nødløsning), som kan skaffes i større supermarkeder eller asiatiske specialbutikker.

Her følger mit take på en somalisk inspireret sambusa.

 

Sambusadej

Her følger en dej til sambusa. Men oftest køber jeg faktisk forårsrulledej ved det nærmeste asiatiske eller mellemøstlige supermarked/købmand. Så har vi mere fokus på foldeteknikker.  

2 1/2 dl vand

1 tsk salt

500 g hvedemel

1/2 dl solsikke- eller rapsolie

1-2 L fritureolie (til stegning)

  1. Hæld vand i en skål og opløs saltet heri.
  2. Når saltet er opløst, blandes mel i lidt efter lidt.
  3. Ælt med hænderne, når dejen begynder at blive fast. Dejen skal være smidig og fast, så den efterfølgende kan rulles ud. Ælt ca. 2-3 minutter. Du kan evt. tilsætte lidt ekstra mel, hvis dejen fortsat er meget fugtig.
  4. Lad dejen hvile med et viskestykke over skålen i 20-30 minutter ved stuetemperatur.
  5. Del dejen i 8 lige store runde kugler à ca. 100 gram.
  6. Drys lidt mel på din bordplade.
  7. Tag en kugle og rul den ud i et rektangel på ca.20 x 30 cm. Drys med mel på både over og underside, så dejen ikke hænger fast. Gentag med resterende dejkugler.

Sambusa | Domestic Science

Sambusa

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 1 time 5 minutter
Retter Appetizer, Madmæssig Mangfoldighed
Køkken Afrikansk

Ingredienser
  

Oksekødsfyld

  • 400 g oksefars
  • 1 peberfrugt
  • 1 chili
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • ½ tsk stødt koriander
  • ½ tsk stødt spidskommen
  • ½ tsk gurkemeje
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk salt og peber
  • Saften fra en 1/2 lime eller citron
  • 1 håndfuld persille

Samling af sambusa

  • 2 spsk hvedemel
  • 4 spsk vand

Chilidip

  • 1 tomat
  • 1 chili
  • 2 fed hvidløg
  • 2 forårsløg
  • ½ peberfrugt
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk sukker
  • ½ tsk salt
  • Saften fra en ½ lime

Sådan gør du
 

Oksekødsfyld

  • Saml alle krydderierne i en lille skål (koriander, spidskommen, gurkemeje, kanel, salt og peber).
  • Varm en pande om til middelhøj varme.
  • Tilsæt lidt solsikke- eller rapsolie, således der er et tyndt lag på hele panden.
  • Tilsæt og brun oksefarsen af på panden
  • I mens kødet hygger på panden, snitter du peberfrugt, hvidløg, løg og chili fint. Husk at fjern kerner fra peber og chili. Hvis der skal være knald på smagen, kan chilikernerne komme med.
  • Når kødet er brunet af tilsættes krydderierne; koriander, spidskommen, gurkemeje, salt, peber og kanel.
  • Tilsæt grøntsager og vend godt rundt.
  • Skru ned til middel varme og lad retten hygge 5-10 minutter, hvor du vender lidt rundt i ny og næ.

Samling af sambusa

  • Nu er dit fyld klar i panden og dejen lige så på bordet.
    Vi vil så vidt gerne arbejde med 4 foldninger af vores sambusaer, da det giver en god tykkelse på dejen.
  • Bland vand og mel i en lille skål eller et glas. Det skal minde om en tyk pandekagedej.
  • Tag en dejplade fra bunken og kom 1-2 spiseskefulde oksekødsfyld herpå.
  • Fold nu den ene side over den anden, således det danner en trekant. Dette gentages fire gange, inden der lige pensles med dejblandingen fra skålen til sidst og din sambusa lukkes af.
  • Gentages med alle dine sambusaer, som løbende lægges til side på en bageplade med bagepapir.
  • Sambusaerne steges nu gyldne i en friture eller en gryde med olie.

Chilidip

  • Halver tomaterne og fjern kerner og indmaden i tomaten.
  • Skær tomat, forårsløg, chili, hvidløg og peberfrugt i mindre stykker.
  • Kom grøntsagerne og limesaft i en blender eller stavblenderkande, og blend det hele til en fin jævn masse.
  • Smag til med salt og sukker.
  • Bland grøntsagspureen med creme fraichen.
  • Juster evt. dippens tykkelse med lidt vand, inden du blender videre.
  • Smag til med salt og peber og evt. lidt krydderi efter egen fantasi. Chili eller paprika, kun være mulige forslag.

Sambusa

Tag en dejplade fra bunken og kom 1-2 spiseskefulde oksekødsfyld herpå.

Sambusa
Fold nu den ene side over den anden, således det danner en trekant. Dette gentages fire gange, inden der lige pensles med dejblandingen fra skålen til sidst og din sambusa lukkes af.

Server de lune sambusa´er med chilidip som en lille hapser.

Hvis du laver en god salat og nogle grøntsager, kan det også blive en et aftensmadsmåltid.

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide