Tomatpulver

Tomatpulver scaled | Domestic Science
  • Set
    600

Vejen til konge-pommes-frites!

Tror jeg…

Lad os kalde det en hypotese…

Jeg er blevet svært glad for min dehydrator, som bliver anvendt mere og mere til at tørre alverdens produkter i hjemmet. Efterhånden som jeg lærer at tøjle den konserverende funktion den har, hober patentglassene sig op med tørret lækkerier. Ofte frugt og grøntsagschips. Sunde chips som kan indtages som, ja chips, eller som kondimenter til andre retter.

Ordet dehydrator kommer af dehydrering; altså en udtørring af en råvare.

Vi fjerner nemlig al væsken fra råvaren og udtørrer den, hvilket hindre forrådnelsesprocessen og den ellers naturlige nedbrydning af råvaren.

Det kan du både gøre med en dehydrator eller en ovn. Men dehydrering kan godt tage en del timer, helt op til 24-48 timer. Du skal nok bruge ovnen i mellemtiden til dagligdagens retter. Derfor er en dehydrator et fedt redskab, hvis du kan lide at arbejde med tørret råvarer.

Hvorfor så tomatpulver?

Jo, fordi jeg på sigt vil udvikle mit eget pommes frites krydderi. Jeg har en forkærlighed for pommes frites. Jeg smagte en burger med pommes frites fra en foodtruck, og syntes at kunne ane en smule tomat i det herlige krydderi. To be continued…

Men jeg ser nu også tomatpulver, som en masse koncentreret tomat- og umamismag, som du kan tilsætte alverdens ting. Lige fra dressinger, til puréer og supper.

Det gode ved tomatpulveret er, at når det først er lavet, kan det holde sig i ufattelig lang tid.

Det er vigtigt at få skiverne tynde, da det bliver nemmere at udtørre tomatskiverne, hvis de er tynde. Hvis skiverne bliver for tykke, kan der gemme sig lidt fugt, hvilket kan være ødelæggende for den konserverende effekt, som dehydreringen skal have.

Til at lave de tynde skiver, anvender jeg et japansk mandolinjern. Det er ninjaskarpt! Så pas på nallerne!

Mængden af portionen kan virke af lidt, hvilket bare vidner om det høje vandindhold i tomater. Men du har altså en del pulver til et godt stykke tid.

 

1 lille glas, ca. 20-30 g

 

1 kg økologiske cherrytomater.   

  1. Vask tomaterne grundigt og tør dem i et rent viskestykke.
  2. På et mandolinjern skives tomaterne i 2 mm skiver. Pas på nallerne!
  3. Jeg presser og knuger let tomaterne, da jeg på den måde klemmer lidt væske af dem.
  4. Fordel tomatskiverne på pladerne til din dehydrator.
  5. Tør nu tomatskiverne i 20 timer ved 52-54 grader C.

Du skulle gerne ende med en hulens masse ualmindelig sprøde tomatskiver.

Disse skiver kan du komme i et patentglas og anvende som chips eller knas i salater – eller gør som jeg, som blender det til fint pulver i en minihakker eller miniblender.

Tomatpulver | Domestic Science
En minihakker/blender og dehydrator = tomatpulver

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide