fullsizeoutput 151 | Domestic Science
  • Set
    736

Jeg er lige så stille begyndt at nørde med noget molekylær gastronomi. Noget som jeg håber at kunne gøre til et valghold i det kommende skoleår. Men der er jo også en del, som læreren skal lære så.

Jeg er så godt gift, at jeg fik et begyndersæt til molekylær gastronomi og bogen Det molekylære køkken af Jozef Youssef. I denne bog fandt jeg et forslag til brug af xanthangummi i milkshakes. Jozef beskriver i bogen, hvordan xanthangummi anvendes som stabilisator i madvarer. Og dermed dur xanthangummien som en “jævner”.

Netop en jævner er, hvad jeg har ledt efter mht. milkshakes. Når jeg laver en milkshakes, vil jeg gerne ramme en konsistens ala fastfoodkæderne. Når jeg får milkshakes på restauranter, er de altid vandet og tynde… Det er ikke godt. Men fastfoodkæderne har nok også en masse E-numre i shaken.

Xanthangummi har også et E-nummer. Men bare rolig. Det er ganske ufarligt. Den vender vi tilbage til senere. Arbejder på en lille faglig artikel herom.

fullsizeoutput 150 | Domestic Science
Et lille overblik. Det kræver ikke alverdens redskaber. Lidt xanthangummi, som er nemt at erhverve sig på nettet. Bum, og du er kørende.

 

Et godt stort glas. 

 

1 g xanthan gum

30 g sukker

3 dl mælk

1 tsk vaniljesukker

2 håndfulde isterninger

  1. Sukker, vaniljesukker, xanthan gum og halvdelen af mælken blandes i en stavblenderkande. 
  2. Blend løs!
  3. Kom lidt mælk i ad gangen og blend videre. 
  4. Til sidst smider du lige 2 håndfulde isterninger i kanden og blender videre indtil isterningerne er knust. Du vil nu opleve, at din milkshake jævner en smule og får den der cremede konsistens.
  5. Prikken over i´et med Bamix stavblenderen er, at du nu udskifter blenderhovedet. Frem med piskeskiven (se det øverste billede). Med denne skive kan du nemlig piske en masse luft ind i din milkshake. Dette kombineret med xanthan gum, giver en ualmindelig cremet og luftig milkshake. Whats not to like???

 

Prøv at blende banan, bær eller brug kakao i stedet for mælk.

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide