VØL-Modellen

  • Set
    1.261

VØL-modellen er en læsemetode, hvor fokus er før og efter læsning. Eleverne har fokus på det, som de læser her og nu i teksten.

Eleverne skriver først, hvad de ved om et emne i den første kolonne “Ved”. Det kan være en tilberedningsmetode eller en råvare i madkundskab osv. Herefter noterer de i kolonnen “Ønsker”, hvad de ønsker og håber på at få ud af den fortstående læsning. Slutteligt evalueres læsningen, hvor eleverne skriver i kolonnen “Lært”. Her skriver de, hvad de har lært af læsningen.

Læreren opretter et dokument i Google-drev med en tabel, som det ses på billedet nederst på siden. Den kan oprettes hurtigt i en tabel i Word eller Google Docs.

Læreren udvælger evt. ord og begreber, som er vigtige i artiklen og indsætter dem i den tomme tabel. Dette er en valg, som er afhængig af enkelte elever eller klassens læseniveau. Hvis der allerede står et par af de ord, som eleverne skal fokusere på under læsningen, leder læreren eleverne i en bestemt retning i læsningen.

  1. Eleverne udfylder Ved-kolonnen, inden teksterne læses.
  2. Eleverne skriver, hvad de håber og ønsker at lære ved den kommende læsning.
  3. Eleverne skriver, hvad de enkeltvis har lært ved at læse teksten.
  4. Klassen samler til sidst op på deres læsning og forståelser. Er der nogen, som måske har glemt noget, når andre klassekamerater nævner ting fra teksten. Eleverne kan nemt sidde med deres iPads/tablets og rette til, hvis der måtte være nogle misforståelser eller tilføjelser.

 

skc3a6rmbillede 2017 07 03 kl 08 41 51 | Domestic Science
VØL-modellen. Ordlyden i toppen af modellen kan være mange. Som underviser, kan man også være lidt fræk og notere et par af de ord, som man mener eleverne gerne skulle fokusere på under læsningen. På den måde leder man eleverne i en bestemt retning. Dette er et valg, som er afhængig af klassens læseniveau.

ingredienser