Smør smeltes i en kasserolle eller i mikroovn. Jeg gør altid dette i starten, således det ikke bliver for varmt, og man skal vente på at det køler af, da det kan ødelægge gærprocessen og hævningen heri.
Kom kærnemælken i kasserollen med smørret og sørg for at væsken bliver lillefinger lun. Over i en skål.
Smuldr gæren heri og tilsæt salt, kardemomme og sukker.
Tilsæt halvdelen af melet og rør godt rundt.
Hak chokoladen i grove stykker.
Tilsæt de grove chokoladestykker. Det giver nogle sjovere chokoladelommer at støde på, når man bryder eller bider i bollen.
Kom den resterende mel i lidt ad gangen, ind til dejen er glat og smidig. Den skal ikke klistre til dine fingrer. Det kan ske, at du ikke skal bruge alt melet.
Når dejen er max klar, stilles den til hævning i ca. 30-60 minutter. I madkundskab kan det ske, at vi reducere hævetiden en smule, da vi kan blive lidt presset på tid. Bollerne bliver stadig gode, men hævetid kan noget!
Tænd din ovn på 200º, over- og undervarme.
Når bollerne stilles til efterhævning (i 30 minutter), er det en ekstra vigtig lille detalje, at boller placeres tæt sådan, at de vokser sammen og dermed hæver op ad ad i den sidste hævefase i selv bagningen. Det kan gøres i en bradepande.
Bagetid: 13 minutter ved 200º, over- og undervarme til de har en gylden overflade.
Tip til opskriften
Til brug i undervisning kan det ske, at man er nødt til at reducere chokolademængden, da det ellers bliver en dyr omgang for madkundskabsbudgettet.