Go Back

Chokoladeboller

Christian Svane
Forb. tid 45 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 1 time
Retter Boller, Brød
Køkken Dansk
Antal 12 styk

Ingredienser
  

  • 25 g gær
  • 75 g smør
  • 2 dl kærnemælk
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 400 g hvedemel
  • 100-150 g chokolade (gerne mere)
  • 1 stk æg til pensling

Sådan gør du
 

  • Smør smeltes i en kasserolle eller i mikroovn. Jeg gør altid dette i starten, således det ikke bliver for varmt, og man skal vente på at det køler af, da det kan ødelægge gærprocessen og hævningen heri.
  • Kom kærnemælken i kasserollen med smørret og sørg for at væsken bliver lillefinger lun. Over i en skål.
  • Smuldr gæren heri og tilsæt salt, kardemomme og sukker.
  • Tilsæt halvdelen af melet og rør godt rundt.
  • Hak chokoladen i grove stykker.
  • Tilsæt de grove chokoladestykker. Det giver nogle sjovere chokoladelommer at støde på, når man bryder eller bider i bollen.
  • Kom den resterende mel i lidt ad gangen, ind til dejen er glat og smidig. Den skal ikke klistre til dine fingrer. Det kan ske, at du ikke skal bruge alt melet.
  • Når dejen er max klar, stilles den til hævning i ca. 30-60 minutter.
    I madkundskab kan det ske, at vi reducere hævetiden en smule, da vi kan blive lidt presset på tid. Bollerne bliver stadig gode, men hævetid kan noget!
  • Tænd din ovn på 200º, over- og undervarme. 
  • Når bollerne stilles til efterhævning (i 30 minutter), er det en ekstra vigtig lille detalje, at boller placeres tæt sådan, at de vokser sammen og dermed hæver op ad ad i den sidste hævefase i selv bagningen. Det kan gøres i en bradepande.
  • Bagetid: 13 minutter ved 200º, over- og undervarme til de har en gylden overflade.

Tip til opskriften

Til brug i undervisning kan det ske, at man er nødt til at reducere chokolademængden, da det ellers bliver en dyr omgang for madkundskabsbudgettet.