Go Back

Hveder

Christian Svane
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter
Retter Bagning, Boller, Brød
Køkken Dansk

Ingredienser
  

  • ½ pakke tørgær (6 gram)
  • 2 dl vand
  • 2 dl sødmælk
  • 2 æg
  • 650 g hvedemel
  • 50 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • ½ tsk salt
  • 75 g smør

Sådan gør du
 

  • Tænd din ovn på 180° varmluft.
  • Lun mælk og vand i en gryde til det er lillefinger varm.
  • Kom mælk og vand i en stor skål.
  • Tilsæt sukker, salt, kardemomme og æg.
  • Kom halvdelen af melet i en skål og bland tørgær godt og grundigt heri.
  • Mel og tørgærsblanding smides i skålen med mælk og vand. Rør for satan!
  • Tilsæt den bløde smør og ælt videre indtil smørret er optaget i dejen.
  • Tilsæt, lidt ad gangen, den resterende mel og ælt dejen indtil bliver glat og blank.
  • Dæk dejen til, og lad den hæve i 30 minutter.
  • Del dejen i ca. 16 lige store boller.
  • Form bollerne. Jeg lægger altid bollen på min håndflade og ruller dernæst rundt med fingrene på den anden hånd. Det giver en flot ensartet og glat overflade på bollen.
  • På en bradepande med bagepapir, lægges bollerne med ca. 5 cm mellemrum. Lad dem gerne efterhæve i ca. 1 times tid. Bollerne hæver til ca. dobbelt størrelse.  Alternativt, kan de lægges lidt tættere, hvis de ikke skal hæve så lang tid. Det er netop den tætte placering af bollerne, som giver hvederne sit klassiske look med de høje kanter.
  • Jeg bager hvederne ca. 15 minutter ved 180° varmluft.
  • Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.