Go Back

Svenske kødboller

Christian Svane
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 50 minutter
Retter Hovedret, Hverdagsmad
Køkken Nordisk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Köttbullar

  • 500 g kalve- og svinefars
  • 1 dl rasp
  • 1 1/2 dl mælk
  • 1 tsk løgpulver
  • 1 æg
  • 1 tsk sennepspulver
  • 1/2 tsk stødt muskatnød
  • 1/2 tsk salt og peber

Flødesovs

  • 3 dl piskefløde
  • 2 spsk oksefond eller 1 bouillonterning
  • 1/2 dl portvin
  • 2-3 kviste timian (eller 1 tsk tørret)
  • 1/2 tsk peber
  • Lidt kulør

Kartoffelmos

  • 8-10 kartofler
  • 1/2 tsk stødt muskatnød
  • 1 dl mælk
  • 50 g smør
  • Smag til med salt og peber

Sådan gør du
 

Köttbullar

  • Alle ingredienserne røres sammen i en skål.
  • Stil farsen på køl en halv times tid.
  • Varm en pande op til middelhøj varme. Når panden er varm, kom da smør/stegemargarine på panden.
  • Frem med et glas vand og en spiseske. Dyp skeen i vandet, form en lille kødbolle og læg den på panden.
  • Steg kødbollerne i ca. 2-3 minutter på hver side ind til de tager lidt farve. Se nedenstående billede.
  • Når kødbollerne er stegte, sætter du dem op en tallerken. Nu bruger vi panden til saucen.

Flødesovs

  • Så snart du har stegt dine kødboller, kommer du portvin på panden og lader den bruse af, således alkoholen fordamper.
  • På med fløden og bring den i kog og tilsæt bouillon og timian.
  • Skru ned på middel varme og lad saucen stå og hygge sig.
  • Juster saucens farve med kulør og smag til med salt og peber og evt. mere fond/bouillon.
  • Kom kødbollerne tilbage i panden og server, eller lad dem ligger i panden i saucen ved lav varme ind til servering.

Kartoffelmos

  • Kartofler skrælles og skæres i grove tern.
  • Kom dem i en gryde og dæk dem med vand og bring i kog.
  • Skru ned på middelvarme og lad kartoflerne koge møre. Det tager ca. 20-25 minutter. Stik lidt i dem med en gaffel. Når gaflen slipper let af grøntsagerne, hældes vandet fra gryden.
  • Hæld vandet fra kartoflerne.
  • I med mælk, smør og muskatnød. Mos, mos, mos.
  • Smag til med salt og peber.

Tip til opskriften

Hvis du vil have mere sauce, kan du spæde til med mere fløde eller evt. mælk.