Go Back

Fastelavnsboller

Christian Svane
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter
Retter Bagning, Boller, Søde sager
Køkken Dansk

Ingredienser
  

Dejen

  • 2 dl mælk
  • 50 g gær
  • 150 g smør (brug margarine, hvis du vil spare en skilling på madkundskabsbudgettet) 
  • 1 æg
  • 5 spsk sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk kardemomme
  • ½ tsk salt
  • 450 g hvedemel

Creme

  • 2 æggeblommer
  • 3 spsk sukker
  • 2 spsk majsstivelse
  • 3 dl mælk
  • 2 tsk vaniljesukker

Sådan gør du
 

Dejen

  • Smelt smør/margarinen i en kasserolle.
  • Kom smør/margarine og kold mælk i en skål og rør sammen.
  • Tilsæt æg.
  • Tilsæt og opløs gær, når mælk er lillefingerlun.
  • Tilsæt salt, sukker, kardemomme og vaniljesukker.
  • Tilsæt melet lidt ad gangen.
  • Ælt dejen godt sammen – gerne ca. 5 minutter.
  • Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time. I madkundskabsundervisning plejer jeg at sige så lang tid som muligt. Her bestemmer jeg som lærer et tidspunkt, hvor bollerne skal formes og dernæst efterhæve og bages. 

Creme

  • Æggeblommer, sukker, majsstivelse og vaniljesukker piskes sammen med en lille smule af mælken i en skål.
  • Resten af mælken bringes i kog i en kasserolle.
  • Tilsæt blandingen fra skålen i kasserollen.
  • Bring blandingen i kog under konstant piskning og ved middelhøj varme. Pisk pisk for satan, således cremen ikke brænder på.
  • Skru ned på jævn varme, under stadig piskning, varm videre i ca. 5 minutter, eller til at cremen er god tyk.
  • Tag den af varmen og kom cremen i en skål/dyb tallerken. Lad cremen køle af – rør af og til.

Samling af hele skidteraset…

  • Tænd din ovn på 225° over- og undervarme.
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem.
  • Tilsæt evt. lidt af den restende del af melet. Dejen skal være til at arbejde med, uden at den klistrer til fingerne.
  • Rul dejen ud til en firkantet plade (ca. 40 x 40 cm).
  • Skær dejpladen igennem, så der bliver 16 firkanter. Firkanterne skal være ca. 10 x 10 cm. Så er der plads til cremen i midten uden at den smutter ud.
  • Læg ca. 1 spsk creme på hver firkant.
  • Saml dejen om fyldet til små “pakker”. Klem sammenføjningerne godt sammen så cremen ikke kan løbe ud.
  • Form “pakkerne” til boller og stil dem med sammenføjningerne nedad på plader med bagepapir.
  • Lad bollerne efterhæve tildækket i ca. 20 minutter.
  • Bag bollerne midt i ovnen i ca. 10 minutter ved 225° over- og undervarme, og lad dem køle af.