Madeleines

IMG 4776 scaled | Domestic Science
  • Set
    407

Endnu endnu en lille fransk fritelse. Og dem er vi jo nok lidt tossede med her hjemme.

Nogen gange tænker jeg faktisk, at familien Svane sagtens kunne gøre sig godt på et lille fransk chateau, ligesom Dick og Angel Strawbridge. Jeg kunne godt se mig selv som slotspasser, der passer, plejer og bygger på chateauet, mens der lige er nogle afstikkere til køkkenet. Og så kunne der jo eksempelvis lige bages et par madeleines til ungerne, når de kom hjem fra skole. Madeleines er nemlig indbegrebet af en eftermiddagssnack, som mange fransk børn hapse efter skole – oftere end en grøntsagssnack. Så kan vi altid diskutere sundhedsperspektivet i det. Jeg er ikke så kageforskrækket, hvad angår snacks. Kunst er at lave små portioner, da nogen (læs: jeg), måske kommer til at spise flere end nødvendigt.

Derfor er tolv et godt nummer til en madeleinesportion. Én til mor og børn og to til far = 5 + måske en kammerat eller to-tre stykker = 8-9 stykker. Og så der måske lige til aftenkaffen… Du bestemmer selv fordelingen;-)

Denne lille luftige muslingeformet kage, er en lækkerbisken uden lige. Trods den simple kombination af ingredienser, kan den tage sig ud på alverdens måder. Folk anvender mandelmel, marcipan, brunet smør, appelsinskal, rosenvand og kakao. 

IMG 4776 | Domestic Science
Jeg fik en smule for megen dej i hvert hul i denne omgang madeleines. Dejen vokser en smule. Så fyld hullerne 2/3 op.

 

Her følger mit bud på en ganske plain madeleine.

 

12 styks. 

 

100 g smør

100 g sukker

1-2 tsk vaniljesukker

2 spsk honning

2 æg

100 g hvedemel

75 g mandelmel

1 knivspids salt

Skallen fra 1 økologisk citron eller appelsin

2 spsk citron- eller appelsinsaft

  1. Riv citronskallen fint på et råkostjern. Husk at du ikke vil have det hvide kød med fra citrusfrugten.
  2. Smelt og brun smør i en kasserolle.
  3. Pisk æggene, sukker, vaniljesukker, honning og vaniljesukker sammen i en stor skål.
  4. Bland mel, mandelmel, bagepulver og salt sammen i en anden skål.
  5. Tag kasserollen af blusset.
  6. Sigt melblandingen i æggeblandingen.
  7. Rør smørblandingen ind i dejen.
  8. Kom plastikfilm over skålen og lad den trække og hvile en times tid (gerne mere) i køleskabet. Mindre kan også gøre det, hvis du arbejder med opskriften i madkundskabsundervisning. Dejen udvikler mere smag, i takt med jo længere tid de hviler (dog maksimum et døgn).
  9. Tænd din ovn på 220 grader C over- og undervarme.
  10. Mens dejen hviler, kan du klargøre madeleineformene. Pensl fordybningerne med smør og sæt på køl så smørret størkner. Gentag når smørret er størknet.
  11. Fordel dejen i de 12 fordybninger og sæt kagerne i ovnen.
  12. Sænk temperaturen til 180 grader C og bag kagerne i 9-10 minutter. De skal være gyldne i kanten og lige akkurat bagt. Pas på med at bage dine madeleines for meget, da de nemt kan blive for tørre.

Bank dine færdigtbagt madeleines ud af formen og lad dem køle af på en rist.

De er bedst, når de er friskbagte. Kagen bliver nemt tør med tiden. Du kan godt opbevare dem i en lufttæt beholder, men de bliver lidt hurtigt kedelige, hvorfor jeg oftest nøjes med at bage en lille portion som denne.

Prøv også at komme en smule revet marcipan i dejen. Bare lig 50 g. Ren umme.

IMG 4774 | Domestic Science
Svampet madeleines. Umme umme.
IMG 4775 | Domestic Science
Det dufter fantalastisk i hele huset.

Velbekomme.

ingredienser