Skumfiduser

  • Set
    30

Hvilken kategori skal vi egentlig komme skumfidus i?

Gratværk? Slik? 

Det tænker jeg. Det er faktisk første gang, at jeg har slik med i min undervisning i madkundskab. Og bliver kan blive noget værre gratværk. 

Jeg anvender denne opskrift i forbindelse med et forløb om Videnskaben i mad (Del 8), hvor vi ser nærmere på sukkers mange egenskaber. Det gør vi ved at grupperne laver forskellige produkter med sukker, som præsenteres for hinanden. Men det er egentlig en billig opskrift, som også kunne laves på hele klassen. 

Skumfidusen jo en sjov fætter at tage fat i. Det er noget de fleste elever elsker, og så kan vi få den madvidenskabelige vinkel med.

Husk at gøre termometer klar, da vi skal lave en sirup. Termometret skal kunne måle op til 115 grader Celsius.

Skumfiduser vendt i godt med flormelis gør, at disse små sataner ikke klistrer til alt og alle. Jeg kørte med grøn frugtfarve og lidt pebermynteolie. 

 

I denne opskrift laves skumfiduserne med vaniljesukker, da det er billigt. Skal du kræse om dine skumfiduser, anbefaler jeg helt klart at anvende en vaniljestang. Men lidt jordbær eller hindbærsmag i form af saft eller sirupper, kunne også være et anderledes twist på skumfiduserne. 

 

En ordentlig røvfuld. 

 

14 blade husblas

1 spsk vaniljesukker

2 dl vand

375 g sukker

1 spsk frugtfarve (blå eller rød)

150 g flormelis

Evt. 1-2 spsk smagsgivende essens eller olie

  1. Kom husblassen i en stor skål med så meget koldt vand. Vandet skal dække alle blade husblas. Lad det stå og trække i et par minutter.
  2. Bring 2 deciliter vand, sukker og vaniljesukker i kog i en kasserolle.
  3. Når din sukkermasse er blevet 115 grader varm, lader du sukkermassen køle af i to minutter.
  4. Imens kan du tage husblassen op af vandet og vride vandet ud af bladene.
  5. Kom nu de udblødte husblasblade i sukkermassen. Rør rundt indtil husblassen er smeltet helt.
  6. Lad nu sukkermassen køle af i ca. 5 minutter mere.
  7. Kom nu sukkermassen op i en stor skål og pisk den med en håndmixer eller i en røremaskine. Den skal piskes i ret lang tid, i cirka 6-10 minutter. Vi skal nemlig have en tyk og sej skum!
  8. Efter ca. 7-8 minutter kan du tilsætte 1 spiseske frugtfarve. Pisk videre igen, og farven vil blive rørt ud.
  9. Tilsæt evt. smag til skumfidusen. 
  10. Imens der piskes, kan du komme halvdelen af flormelissen op i et fad med høje kanter.
  11. Fordel din skumfidusmasse i fadet og drys resten af flormelissen ovenpå massen.
  12. Lad nu skumfidusmassen køle af i ca. 10-15 minutter. Vi skal have en helt fast skummasse.
 

Klip skumfidusmassen til firkantet eller ukurante skumfiduser. Drys godt med den resterende flormelis og vend rundt, således skumfiduserne ikke klistrer. Der må godt småhapses nu;-)

115 grader Celsius. Så kører bussen! Siruppen er klar til næste skridt.

 

Imens der piskes, kan du komme halvdelen af flormelissen op i et fad med høje kanter.

 

Skumfidusmassen er godt fordel i en bradepande med bagepapir. Og godt med flormelis! Flormelissen sørger for, at skumfidusmassen ikke klistrer til bunden og siderne.

 

Du kan godt være mere omhyggelig med at trykke skumfidusmassen ud i bradepanden. Det vil potentielt give dig nogle flottere skumfiduser. Jeg kørte med de mere rustikke. Husk at have godt med flormelis at vende skumfiduserne i. Så klistrer de ikke.

 

Velbekomme. 

ingredienser

Du vil måske også kunne lide

X