Skumfiduser

IMG 5274 scaled | Domestic Science
  • Set
    688

Hvilken kategori skal vi egentlig komme skumfidus i?

Gratværk? Slik? 

Det tænker jeg. Det er faktisk første gang, at jeg har slik med i min undervisning i madkundskab. Og bliver kan blive noget værre gratværk. 

Jeg anvender denne opskrift i forbindelse med et forløb om Videnskaben i mad (Del 8), hvor vi ser nærmere på sukkers mange egenskaber. Det gør vi ved at grupperne laver forskellige produkter med sukker, som præsenteres for hinanden. Men det er egentlig en billig opskrift, som også kunne laves på hele klassen. 

Skumfidusen jo en sjov fætter at tage fat i. Det er noget de fleste elever elsker, og så kan vi få den madvidenskabelige vinkel med.

Husk at gøre termometer klar, da vi skal lave en sirup. Termometret skal kunne måle op til 115 grader Celsius.

IMG 5274 | Domestic Science
Skumfiduser vendt i godt med flormelis gør, at disse små sataner ikke klistrer til alt og alle. Jeg kørte med grøn frugtfarve og lidt pebermynteolie.

 

I denne opskrift laves skumfiduserne med vaniljesukker, da det er billigt. Skal du kræse om dine skumfiduser, anbefaler jeg helt klart at anvende en vaniljestang. Men lidt jordbær eller hindbærsmag i form af saft eller sirupper, kunne også være et anderledes twist på skumfiduserne. 

Skumfidus | Domestic Science

Skumfiduser

886f8e88bcaa3fb39511f5f97d8a03a0?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristiansvane
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 50 minutter
Retter Slik, Søde sager
Antal 1 ordentlig røvfuld!

Ingredienser
  

  • 14 blade husbals
  • 2 dl vand
  • 375 g sukker
  • 1 spsk frugtfarve
  • 150 g flormelis
  • Evt. 1-2 spsk smagsgivende essens eller olie

Sådan gør du
 

  • Kom husblassen i en stor skål med så meget koldt vand. Vandet skal dække alle blade husblas. Lad det stå og trække i et par minutter.
  • Bring 2 deciliter vand, sukker og vaniljesukker i kog i en kasserolle.
  • Når din sukkermasse er blevet 115 grader varm, lader du sukkermassen køle af i to minutter.
  • Imens kan du tage husblassen op af vandet og vride vandet ud af bladene.
  • Kom nu de udblødte husblasblade i sukkermassen. Rør rundt indtil husblassen er smeltet helt.
  • Lad nu sukkermassen køle af i ca. 5 minutter mere.
  • Kom nu sukkermassen op i en stor skål og pisk den med en håndmixer eller i en røremaskine. Den skal piskes i ret lang tid, i cirka 6-10 minutter. Vi skal nemlig have en tyk og sej skum!
  • Efter ca. 7-8 minutter kan du tilsætte 1 spiseske frugtfarve. Pisk videre igen, og farven vil blive rørt ud.
  • Tilsæt evt. smag til skumfidusmassen. 
  • Imens der piskes, kan du komme halvdelen af flormelissen op i et fad med høje kanter med bagepapir i.
  • Fordel din skumfidusmasse i fadet og drys resten af flormelissen ovenpå massen.
  • Lad nu skumfidusmassen køle af i ca. 10-15 minutter – køleskab eller fryser. Vi skal have en helt fast skummasse.

Tip til opskriften

Klip skumfidusmassen til firkantet eller ukurante skumfiduser. Drys godt med den resterende flormelis og vend rundt, således skumfiduserne ikke klistrer. Der må godt småhapses nu;-)

IMG 5271 | Domestic Science
115 grader Celsius. Så kører bussen! Siruppen er klar til næste skridt.

 

IMG 5268 | Domestic Science
Imens der piskes, kan du komme halvdelen af flormelissen op i et fad med høje kanter.
IMG 5272 | Domestic Science
Skumfidusmassen er godt fordel i en bradepande med bagepapir. Og godt med flormelis! Flormelissen sørger for, at skumfidusmassen ikke klistrer til bunden og siderne.

 

IMG 5275 | Domestic Science
Du kan godt være mere omhyggelig med at trykke skumfidusmassen ud i bradepanden. Det vil potentielt give dig nogle flottere skumfiduser. Jeg kørte med de mere rustikke. Husk at have godt med flormelis at vende skumfiduserne i. Så klistrer de ikke.

 

Velbekomme. 

ingredienser