Hvilling | Domestic Science
  • Set
    165

Merlangius merlangus

Hvillingen er i min optik en overset fisk til relativt billige penge – specielt hvis du selv kan filetere den. Og det arbejder vi meget med i min undervisning. Kan vi introducere og/eller lære at filetere runde fisk og fladfisk i folkeskolen? Så er eleverne blevet den smule mere oplyste i folkeskolens madkundskab.

Hvillingen hører til torskefiskene. Det er altså en mulig afløser eller substitut til torsken. Det er dog en mindre fætter end torsken. Den kan til forveksling minde om en kuller, som også er en dejlig fisk.

Hvillingen bliver omkring 40 cm lang, mens kulleren bliver op til 50 cm lang. Begge lever de i stimer og 200-300 meters dybde.

Hvillingen har sine svømmeturer i det kolde og nordlige Atlanterhav fra Nordeuropa til Canada. Vi kan også hapse dem i Kattegat og Østersøen omkring Danmark.

Sølvblank med en lille skægtråd. Delikat hvidt kød, som er en smule mere fast end torsken. Det gør bl.a. hvillingen til en god fish n´ chips-fisk, hvis du kender denne ret? Den er nemlig god at panere og stege, da kødet ikke smuldrer så nemt. Men det faste kød gør også hvillingen egnet til eksempelvis ceviche, fiskesuppe og ovnbagning.

Filetering hvilling | Domestic Science
Her er et par elever i gang med at filetere hvillinger sammen med kokken Anders Holm fra Villa Vest.

 

Jeg oplever at hvillingen dukker mere og mere op i danske fiskebutikker eller afdelinger i supermarkeder, hvilket den ikke altid har gjort.

Da hvillingen ikke er den største basse, har den måske ikke den bedste udnyttelsesgrad ift. kødmængde. Meeen hvillingen er let at skære i fileter! Bevares, ikke de største filetter, men delikate og ikke alt for karakterfulde. Derfor synes jeg også, at det er en god fisk at introducere elever til, da du netop får et mildt stykke kød, hvor eleverne ikke bliver afskrækket af stærk lugt eller den klassiske “fiskesmag” (såfremt fisken er ordentlig). Frisk hvilling er et lækkert og billigt stykke kød.

Tilbage har du et skrog, som du nemt kan lave en lille fiskesuppe eller sauce på. Så får du udnyttet hele bæstet – og så bliver kiloprisen jo lidt noget andet.

Så et kæmpe shout-out til hvillingen.

 

Find opskrifter med hvilling her:

Hvilling med grønkål og brunet soyasmør

Ceviche med rå tomatsalsa

Fiskesuppe cappuccino

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide