Madbilleder – Guide til at tage billeder af mad

fullsizeoutput 265 | Domestic Science
  • Set
    1.324

I denne artikel kan du læse om og få nogle ideer til anretning og fotografering af mad, som kan omsættes i undervisningen eller i hjemmet.

 

Lad mig gøre det klart. Jeg er på ingen måde ekspert i fotografering, men synes det er utrolig spændende at tage billeder af mad.

For hver gang jeg tager mig tiden til at nørde et godt billede, tænker jeg stadig mere og mere over alle de gode råd, som jeg efterhånden har læst mig til blandt foodstylister, fotografer og bloggere.

Som al anden læring, tager dette tid. Og det kræver da også noget arbejde hver dag og gang, når du vil tage et godt billede af maden.

Billedet skal tages i den rette vinkel und so weiter og redigeres efterfølgende.

fullsizeoutput 24c | Domestic Science
I samarbejde med et par eleverne fik vi anrettet en lidt anderledes Pære belle Helene.

Formål

Kreativitet!

Formålet grunder egentlig i mit eget syn på mad. Det skal være sjovt, og vi skal “lege” med maden.

Og sidst men ikke mindst, skal vi udvikle og danne os gennem maden. Alt dette kan vi gøre i selve madlavningen, hvor vi eksperimenterer med maden på alle mulige måder. Vi kan lære og udvikle os gennem anretningen af maden.

Det sensoriske har altid været mit fokus i madkundskaben. Æstetikken og kunsten i at tage en middelmådigt ret og anrette den sådan, at den ligner en million, er noget af det sjoveste og mest fascinerende i madlavning – efter min mening.

I madkundskabsundervisningen ser jeg et stort kreativt potentiale i at eleverne lærer at anrette og tage billeder af maden.

Det er efterhånden blevet en videnskab at tage billeder af mad, og folk kan leve af det. Et billede kan forevige dette øjeblik. Men hvis du vil tage et godt billede, skal der også lægges en del energi i arbejdet forinden – i såvel madlavningen som i anretningen heraf.  

Det kan på den måde også blive en ekstra motivation i madlavningsprocessen.

skc3a6rmbillede 2018 04 11 kl 14 03 48 | Domestic Science
Der kan både arbejdes med madens æstetisk og madkultur gennem anretning og fotografering af elevernes produkter.  Jeg ser et kæmpe læringspotentiale, som berører nogle vigtige kerneområder i madkundskabsfaget. Lidt generaliserende, kan man anskue madkundskab som et praktik-musisk fag, hvis hovedfokus er håndværksmæssige kompetencer, således eleverne kan lære at lave mad. Herudover kommer der en del faglige færdigheds- og vidensmål. Jeg ser anretning og fotografering af maden, som et “generelt  dannende kompetencemål”, om du vil. Nemlig kreativitet og udviklingen heraf. I anretningen af mad, kan du udvikle og lege med dine kreative evner.

 

Arbejdet med billedet giver også mulighed for at arbejde med en mere elektronisk kreativitet. Hvordan anretter vi og får det til at se flot ud? Kan man lære nogle bestemt kvaliteter i at tage et billede? Hvad kan vi (elever) lære heraf? Her bruger vi nogle Apps, hvor eleverne kan zoom, arbejde med filtre, beskære, ja bare generelt redigere et billede indtil de er tilfredse med deres arbejde. Herefter kan eleverne, stolt, poste deres mad på deres sociale medier og sende mig deres foto til blogindlæg og Instagram.

fullsizeoutput 261 | Domestic Science
Fish n´chips.

 

I min madkundskabsundervisning er anretningen et vigtigt element. Det er ikke altid, at der er tid til at anrette. Men når der er, er det fedt at se, hvor meget eleverne kan blive optaget af hvordan tingene skal placeres på tallerkenen, fadet eller serveringsbrættet.

fullsizeoutput 25a | Domestic Science
Fotoboks på lærerens bord. Kan pakkes sammen til ingenting. Mit står permanent fremme hele tiden, da jeg har et stort bord. Det e ved at være en fast rutine (og stolthed), at man tager et foto af sin mad, hvis man er i god tid. Faktisk bliver mange elever forsinket med spisningen, fordi de tager billeder af maden. Jeg tænker ikke det er verdens undergang.

fullsizeoutput 257 | Domestic Science
Heri tager vi billeder, hvor der ikke er nogle forstyrrende elementer (som der er på dette billede :-)). Der er et super godt lys. Eleverne får taget nogle flotte billeder – specielt taget deres alder i betragtning.


I disse tider med sociale medier, er billeder af livet blevet en stor “ting eller mode” og noget som fylder meget.

I sidste ende handler det om at fortælle en historie med dit madbillede.

 

Gode råd fra diverse eksperter på nettet

Jeg har undersøgt og sammenlignet en masse tips og gode råd fra diverse fotografer og madbloggere. Hvad er det, at disse personer rent teknisk gør for at få det gode billede?

Naturligt lys

Du skal undgå fra belysning fra stearinlys eller lamper. Flyt din anretning væk fra disse. Du skal i stedet prøve på at udnytte det naturlige lys. Det kan du gøre ved at rykke din mad overmod det naturlige lys, gå udenfor eller væk fra lampelys og levende lys. Undgå  også blitz, da det giver et kunstigt lys.

fullsizeoutput 262 | Domestic Science

 

Små portioner

Dette er et råd, som jeg er stor fan af. Jeg anretter ofte maden i små portion. Også frikadellen til lillemor. Jeg kan ikke lade være… Så kan lillemor altid gå over i køkkenet og tage mere, eller gryde, potter og pander er stillet an på spisebordet (udenfor billedet).

Den lille og simple anretning giver plads til at du kan se de enkelte komponenter på tallerkenen og alle detaljerne i maden. Det kan du ikke på samme måde, hvis du har en tallerken, som er overfyldt med mad.

fullsizeoutput 24d1 | Domestic Science

 

Komposition,vinkel og koncentration

Du skal tænke over, hvor meget der skal med i dit billede. Der må ikke være nogle forstyrrende elementer. Der må godt være noget pynt, som fremmer den mad, du vil fotografere, men der kan også komme for mange ting med på billedet.

Tænk over vinklen. Nogle typer mad er gode at tage med et lodret billede over. For eksempel pandekagers runde form ser godt ud, hvis du tager billedt lige over tallerkenen. Andre gange kan det være, at du skal tage et billede fra siden, skråt fra siden eller et close-up, hvor du zoomer ind på en speciel del af din anretning.

Sidst men ikke mindst, skal du give dig god tid til at få billedet i fokus. Så du undgår uskarpe og rystet billeder.

To forskellige udtryk i billedet.

Undgå skygger

Hvis der er mange store og trælse skygger, kan du tage billedet fra siden i stedet for oppefra. Så kan du undgå skygger. Et godt trick er at tage en hvid serviet ved hånden, som du kan holde op for lys fra en standerlampe og fjerne nogle af skyggerne.

 

Baggrund

Træ med fine mønstre fungerer rigtig godt på billeder. Derimod er messing og skinnende flader og helt mørkebrune baggrunde med til at gøre billedet kedeligt eller give noget skrap tilbagekastet lys.

En fotoboks eller en kasse kan være gode til at “lukke af” omkring din tallerken. Jeg arbejder i tiden på nogle træplader, som vi kan lægge ind i vores fotoboks i madkundskab. Så kan eleverne vælge forskellige baggrund efter det udtryk de ønsker.

En anden fed detalje, som Jamie Olivers madfotograf fortæller om i en af hans videoer på Youtube, er at holde maden i hånden (hvis det er muligt) eller at tage af noget af maden med en gaffel eller ske. Du skal ikke tage et billede, hvor personen spiser maden, men snare bevægelsen fra tallerken mod mund. Dette fortæller nemlig en lille historie.

 

Brug nogle gode rekvisitter

Hold øje med rekvisitter. Er der nogle blomster, skåle eller spændende duge eller viskestykker? Kan du inddrage disse i billedet, kan det være med til at skabe noget anderledes i billedet. Her sættes fantasien og kreativiteten virkelig på spil. Jeg har været i genbrugsbutikker, hvor jeg har fundet nogle gamle skåle, glas, bestik og tallerkener, som eleverne kan anvende til deres anretning.

fullsizeoutput 1ee | Domestic Science
Risifrutti. Pigerne vil gerne ud og klippe skolens farverige hæk til at pryde billedet. Et flot viskestykke og et patentglas med æblekompot kunne være en fin baggrund. Det er køkkenets semigrimme sten så ikke… Stålbordenes genskin er heller ikke optimalt, men der bliver brugt nogle fine naturrekvisitter.

 

Pimp og spice billedet op

Brug krydderurter, friske spirer eller små blomster. Er du ude kan du spotte om du kan finde nogle grene eller blomster. De kan nemlig give lidt liv rundt omkring eller på tallerkenen.

img 2173 | Domestic Science
En lille spiselig stedmoderblomst kan pryde et billede.

 

Fugleperspektiv

Hold kameraet hen over al maden, hvis du vil have alle detaljerne med. Forsøg at holde kameraet lige og stille. Vil du fotografere en enkelt ret, kan du med fordeltage billedet fra siden, og placere motivet i midten.

Sørg for at have alt inden for en dejlig, Instagram-venlig kvadrat og undgå store tomme områder. Fyld ud med skåle, bestik, blomster og hvad du ellers kan finde. Sørg for at få stemningen omkring tallerkenen med i din kvadrat.

fullsizeoutput 217 | Domestic Science
Sauce Bearnaise.

 

Redigering

Jeg bruger appen Snapseed, når jeg lægger billeder op på Instagram. VSCO skulle også  eftersigende være en god redigeringsapp. Du kan lave en skarp beskæring og hældning, tilføje mere lys, mindre skygge eller ekstra farve. Instagrams lille sol under billedet kan give en ekstra dybde i billedet.

fullsizeoutput 266 | Domestic Science

Puha… Der er mange råd til det hersens fotohalløj, og jeg har sikkert ikke nævnt eller berørt en masse. Så smid endelig dine gode råd i kommentartråden. Så kan vi alle nemlig lære af alle de gode tips, som florerer derude.

Sidst men ikke mindst… Hav tålmodighed i billedtagningen. Du skal ikke bare trykke. Tag dig tid. Se om du kan få nogle detaljer med i maden. Er der en lille fold eller et hul i brød? Fokuser på dette. Folk som ser billedet, skal have lyst til at spise maden ved at se billedet.

Go´ food shooting!

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide