Ka(n)tøffelkaach

Kartoffelkage
  • Set
    42

Eller kartoffelkage…

Vi arbejder med det sønderjyske kaffebord. Og her kan Ka(n)tøffelkaach være en af mange muligheder.

En lidt sjov og anderledes kage – som er glutenfri.

I forbindelse med vores sønderjyske kaffebord i min undervisning, laver vi en hulens masse kager. Disse stilles an som en buffet eller et overdådigt kagebord, hvor eleverne fortæller om og præsenterer deres bagværk.

Denne kage består af “tre lag” og er en sjov og lidt anderledes kage, end det eleverne måske er vant til. Vi skal nemlig lave en gærdej, et lækket karamelliseret fyld til toppen og en creme, som skal ind i kagen efter bagning.

Læs mere om det sønderjyske kaffebord her.

 

Dette er kaffebordets kagegruppe, som skal arbejde hurtigt. Kagen skal nemlig bage 45 minutter, hvorfor der skal arbejdes snappy, hvis vi skal nå at bage denne kage i madkundskabslektionerne. Jeg har 2 hele timer, hvorfor det godt kan lade sig gøre.

 

Kartoffelkage
Den her bandit af en kage er faktisk glutenfri – just so you know! Det giver en sjov svampet og anderledes struktur i kagen. Kanelsukker på toppen. Uhh.

 

Jeg er madkundskabslærertypen, som har forkogt kartoflerne til eleverne på dagen = så nedsætter vi tilberedningstiden markant.

 

1 styk

 

300 g kartofler

80 g mandler

Saften og skallen fra en halv citron

5 æg 

125 g sukker

100 g sukker

1 spsk kanel

2 æbler

  1. Tænd din ovn på 175 grader Celsius, over- og undervarme.
  2. Skræl kartoflerne og kog dem møre + lad dem køle af efterfølgende. Hvis det skal gå hurtigt, kan du hælde koldt vand på dem.
  3. Riv skallen af citronen (minus det hvide) på den fine side af et råkostjern på et skærebræt.
  4. Hak mandlerne groft. Kan evt. smuttes med kogende vand.
  5. Smør springformen med smør eller lidt flydende margarine.
  6. Del æggene i hvider og blommer.
  7. Pisk hviderne stive i en skål med en håndmixer.
  8. Kom kartoflerne i en stor skål med de første 125 g sukker og mos dem sammen med sukkeret. Brug evt. håndmixer.
  9. Tilsæt æggeblommer og rør godt rundt til æggene er optaget i kartoffelmassen.
  10. Tilsæt hakkede mandler, citronskal og pres saften fra den halve citron i kartoffelmassen.
  11. Bland de sidste 100 g sukker med kanel.
  12. Skræl, fjern kernehus og skær æblerne i fine tern. Vend dem i kanelsukkeret.
  13. Rør halvdelen af de stiftpiskede æggehvider i kartoffelmassen.
  14. Vend den sidste halvdel forsigtigt med en dejskraber (vi skal bruge luften i hviderne – derfor forsigtigt).
  15. Kom halvdelen af dejen i springformen.
  16. Kom æblestykker oven på dejen i springformen, inden den sidste del af dejen fordeles herpå.
  17. Drys resten af kanelsukkeret oven på kagen.
  18. Bag kagen i ca. 45 minutter ved 175 grader Celsius, over- og undervarme.

 

Efter 45 minutter kan du stikke med en pind eller gaffel i kagen. Hvis der ikke sidder dej på kagen, er der order-to-go! Kagen må dog gerne lige køle en smule af i formen inden hapse-hapse-namme-namme-kaffebord. Men det kan også ske, at kagespisningen igangsættes ift. tiden i madkundskabslektionen.

Kagen er stadig go´!

 

Ingredienserne klargjort. Hvis du har alle tingene afmålt og vejet, kan kagen hurtigt klappes sammen.

 

Lidt smør eller flydende margarine til at smøre springformen

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide

    This website uses cookies. Ved continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

    X