fullsizeoutput 4e0 1 | Domestic Science
 • Set
  849

Pommes duchesse er en af de der tilbehør, som jeg godt kan lide. Man kan lave det meste af arbejdet tidligt på dagen eller dagen forinden. Så har du mere tid til gæsterne eller bare kan slappe af lige indengæsterne kommer.

Du skal have lavet en kartoffelmos, som blandes med æg, smides i en sprøjtepose, på en bageplade, bag!

 

Kartoflen er en stor del af den dansk madkultur. Derfor synes jeg også det er vigtigt at kunne lave en masse tilberedninger med kartofler. Det behøver ikke altid at være kogt kartofler eller pommes frites.

Kartoflen er teknisk set en rodfrugt. Lige som du sikkert kender gulerødder, rødbeder, pastinakker og knoldselleri.

Men kartoflen er ikke så populær som tidligere. Kartoflen har et højere indhold af stivelse ift. andre rodfrugter. Derfor regnes den ernæringsmæssigt ikke for en grøntsag i disse helsetider. Vægten er blevet et større problem i disse tider, og her er stivelse bl.a. en til til mange kulhydrater. Kulhydrater kan i kroppen omdannes til fedt ved stort indtag i løbet af en dag. Derfor bliver kartoflen ofte gjort lidt til en syndebuk. Jeg tror på , at kunsten er at sammensætte en ret/menu, hvor der er masser af grøntsager til kartoflen og kødet. Fordi kartoflen er sgu dejlig på alle mulige måder!

I denne tid står den på kartoffeltema på sjette årgang i madkundskab. Derfor laver vi et overdådigt kartoffelbord, hvor vi laver kartofler på alle mulige måder. Inden da, ser vi lige den legendarisk til om Den heldige kartoffel. Klassefilm!!! Jeg linker lige til Youtube her.

Mulighederne er egentlig mange, når du skal arbejde med mos. Gulerødder, persillerødder, sød kartoffel eller pastinak. Mange rodfrugter kan skrælles, koges og moses og wupti, du har en bund og et lækkert tilbehør til din ret.

 

4 personer

 

1 kg Bagekartofler.

2 Æggeblommer.

50 g Smør.

1 tsk Salt.

½ tsk Peber.

 

 1. Sæt ovnen på 220° varmluft.
 2. Skræl og skær kartoflerne groft.
 3. Kog kartofler møre.
 4. Køl kartoflerne af i koldt vand, hvis det skal gå hurtigt, eller smid dem på køl.
 5. Mos kartoflerne med en gaffel. Vi vil gerne have den grove konsistens, da det bliver flot, når du skal sprøjte dine duchesse på en bageplade om et øjesteblik.
 6. Smelt smør i mikroovn.
 7. Tilsæt smeltet smør og æggeblommer.
 8. Kom massen i sprøjtepose med stjernetakket tylle og sprøjt den dekorativt ud på bageplade med bagepapir.
 9. Dine Pommes duchesse bages til de er gyldne. Ca 15 minutter.

 

Jeg plejer en gang i mellem at smid lidt friske urter i mine Pommes duchesse. Jeg har en stor kærlighed for timian. I sidste ende er det et spørgsmål om smag og behag, samt hvad din duchesse skal serveres til.

Prøv også at smide lidt forskellige grøntsager i din duchesse. Så er det teknisk set ikke en duchesse efter bogen, men du kan lege og arbejde med mange forskellige smagsnuancer og få flere grøntsager ind i retten.

 

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide