img 1509 1 | Domestic Science
 • Set
  1.040

Jeg fandt i tidernes morgen en opskrift på kartoffelvafler på Arlas hjemmeside. Kartoffelvafler???

Jeg synes den er så sjov, fordi man lige får luftet vaffeljernet. Kartofler og vaffeljern er ikke lige det jeg plejer at forbinde med hinanden. Men jeg bruge det i undervisningen, da det sætter kartoflen muligheder og potentialer i perspektiv.

Når alt kommer til alt, minder det utrolig meget om en Pommes Rösti – bare med en speciel tilberedningsmetode.

Kartoflen er en stor del af den dansk madkultur. Derfor synes jeg også det er vigtigt at kunne lave en masse tilberedninger med kartofler. Det behøver ikke altid at være kogt kartofler eller pommes frites.

Kartoflen er teknisk set en rodfrugt. Lige som du sikkert kender gulerødder, rødbeder, pastinakker og knoldselleri.

Men kartoflen er ikke så populær som tidligere. Kartoflen har et højere indhold af stivelse ift. andre rodfrugter. Derfor regnes den ernæringsmæssigt ikke for en grøntsag i disse helsetider. Vægten er blevet et større problem i disse tider, og her er stivelse bl.a. en til til mange kulhydrater. Kulhydrater kan i kroppen omdannes til fedt ved stort indtag i løbet af en dag. Derfor bliver kartoflen ofte gjort lidt til en syndebuk. Jeg tror på , at kunsten er at sammensætte en ret/menu, hvor der er masser af grøntsager til kartoflen og kødet. Fordi kartoflen er sgu dejlig på alle mulige måder!

I denne tid står den på kartoffeltema på sjette årgang i madkundskab. Derfor laver vi et overdådigt kartoffelbord, hvor vi laver kartofler på alle mulige måder. Inden da, ser vi lige den legendarisk til om Den heldige kartoffel. Klassefilm!!! Jeg linker lige til Youtube her.

Mulighederne er egentlig mange, når du skal arbejde med mos. Gulerødder, persillerødder, sød kartoffel eller pastinak. Mange rodfrugter kan skrælles, koges og moses og wupti, du har en bund og et lækkert tilbehør til din ret.

 

img 1508 | Domestic Science

4 personer

 

1 kg Kartofler

125 g Smør.

1 Løg.

2 Æg.

2 Fed hvidløg.

1 tsk Timian. Gerne frisk.

2 tsk Groft salt.

Lidt friskkværnet peber.

 

 1. Riv kartoflerne groft på den grove side af et råkostjern.
 2. Smelt smørret i en kasserolle.
 3. Hak hvidløgene fint.
 4. Klem vandet ud af kartoflerne og vend dem nu sammen med alle de andre ingredienser.
 5. Varm et vaffeljern godt op. Kom ca. 1 dl revne kartofler i vaffeljernet – dejen skal fordeles helt ud til kanten. Læg godt pres på vaffeljernet i starten, således kartoflerne bliver trykket godt samemen.
 6. Bag kartoffelvaflen i ca. 3-5 minutter mellemhøj varme til de er gyldne.

 

img 1510 | Domestic Science

Bag resten af vaflerne.

Hold evt. vaflerne lune i ovn.

 

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide

  Efterlad en anmeldelse

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *