Æbleskiver med æblekompot

  • Set
    24

Den her æbleskiveopskrift er tiltænkt noget, der kunne minde og den æbleskive, som du kan købe i supermarkederne – bare lavet fra bunden…

Det er en rigtig nem opskrift, hvor eleverne rigtig kan komme til at lære at betjene æbleskivepanden og lære vendeteknikken med æbleskiven. Dernæst er opskriften også god til at lave en decideret “æbleskive”. Altså en æbleskive, som blive dyppet i dejen og stegt på pande eller i friture – ligesom man gjorde med den helt gamle originale æbleskive. Siden hen har æbleskiven nemlig udviklet sig en helt del. Prøv fx: Æbleskiver med gær – oldschool style. Dog skal det siges, at den helt gamle æbleskive ikke blev lavet med nedenstående ingredienser. Men tilberedningsmetoden på pande eller i friture er en sjov vinkel at tage med, hvis I er i gang med et æbleskiveforløb. Jeg arbejder på en lidt mere autentisk “æbleskive”-opskrift, hvor vi bruger netop de ingredienser, som blev brugt i gamle dage. Altså hvor en skive af æble blev dyppet i en dej og stegt. Den tilgår… Måske først til næste jul;-)

Prøv også at komme lidt forskellige ting ind i æbleskiver. Æbleternet kunne være en mulighed eller et stykke chokolade eller Nutella, måske marcipan? Eksperimenter! Hvis du dropper sukkeret, kan du sågar ændre fyldet til røget fisk eller skinke

 

Ca. 20 styks

 

1 æble

2 x 20 g sukker 

2 dl vand

200 g hvedemel 

1/2 tsk salt 

1 tsk stødt kardemomme

1 tsk vaniljesukker

4 æg 

2 1/2 dl piskefløde 

50 g smør

Skallen fra en kvart økologisk citron

  1. Smelt smørret i en kasserolle.
  2. Riv citronskallen af citronen med et julienejern.
  3. Fjern kernehuset på æblet. Skær æblerne i små tern.
  4. Kom æbletern, 20 g sukker og vand i en kasserolle. Bring langsomt i kog og lad dem simre til æbleternene er møre. Stavblend det hele i kasserollens, når æblerne er møre.
  5. Bland hvedemel, salt, vanilje, 20 g sukker, citronskal og kardemomme i en skål.
  6. Del æggene i blommer og hvider.
  7. Pisk æggeblomme fløde sammen i en skål.
  8. Rør æggeblomme- og flødeblanding i melet.
  9. Rør det smeltet smør i dejen.
  10. Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen med en dejskraber.
  11. Kom dejen i en sprøjtepose.
  12. Varm æbleskivepanden op og kom lidt smør i hvert hul.
  13. Fyld hullerne helt op med dej og kom efter 1 minut lidt æblekompot i hver. Ca. 1 tsk æblekompot i hver æbleskive.
  14. Vend æbleskiverne en kvart omgang, når dejen begynder at sætte sig i kanten. De må gerne være lidt flydende i midten.
  15. Hold æbleskiverne lune i ovnen og servér drysset med flormelis.
En lidt tidlig vending af æbleskiverne, men ikke desto nok til at den rå dej kan løbe ned i bunden af æbleskivepanden. Efter lidt stegning mere, vendes æbleskiven lidt mere, således den er lukket og rund. Hvis du har fået lidt for lidt dej i æbleskivepanden, kan du tilsætte en smule mere dej, når æbleskiverne vender, som de gør på billedet.

Prøv også at dyppe skiverne af æbler i dejen og steg dem på en pande i smør. Alternativt i en frituregryde, hvis vi skal tilberede dem, som i helt gamle dage. Læs mere om: Æbleskivens flugt over komfuret.

Her er “æbleskiven” dyppet i dejen og stegt på panden. Hvis dine elever er gode til at betjene en friture, kunne æbleskiven også prøve heri. I helt helt gamle dage blev æbleskiven tilberedt i klaret smør. Det er jo næste friture – eller i hvert fald det nærmest vi kommer med et madkundskabsbudget.
“Æbleskiver”

Velbekomme

ingredienser

Du vil måske også kunne lide

Efterlad en anmeldelse

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret. Required fields are marked *

X