0fdfd8a6 c89f 42fa b976 65bc6c2d0490 1 201 a | Domestic Science
  • Set
    29

Empanadas tjekker bare mange kategoribokse af.

Det er en lille ret, som kan tjene SÅ mange formål.

Hvad end det er måltider og madkultur, hvor der arbejdes med sydamerikansk mad, streetfood, madpakker eller måske nogle snacks. Så kan disse små lækkerheder af kødfyldte brød bare næsten alt.

Jeg bruger denne opskrift i et streetfoodforløb, hvor vi ser nærmere på det sydamerikanske køkken. Og her er empanadas bare supergode, da de egentlig bliver lavet på hele kontinentet og i Mellemamerika. 

Oprindelsen af ​​empanadas menes at være opstået i det 7. århundredes Galicien, som er en region i det nordvestlige Spanien.

En empanada er en type bagt eller stegt dej, som stammer fra Spanien. 

Empanar er det spanske navn, som groft oversat betyder noget i retningen af indpakket eller overtrukket med brød. Empanadas laves ved at folde dejen over et fyld, som kan bestå af kød, ost, grøntsager og krydderier og derefter bage eller fritere herlighederne. 

Denne opskrift er meget inspireret af chilenske empanadas, også kaldt  Empanadas de pino.

0fdfd8a6 c89f 42fa b976 65bc6c2d0490 1 201 a | Domestic Science

Empanadas

0c395459f4aa646ef70e66d7c5d5c5bfc568cf272413430a26bdf14a9cf4bbe4?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 45 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter
Retter Bagning, Måltider & madkultur, Streetfood
Køkken Mexicansk, Sydamerikansk
Antal 10 styks

Ingredienser
  

Empanadadej

  • 550 g hvedemel
  • 150 g svinefedt (eller smør)
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk sukker
  • 10 g smør
  • 2 æg
  • 2 dl vand

Fyld

  • 3 spsk solsikkeolie
  • 400 g hakket oksekød
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk spidskommen
  • 2 tsk paprika
  • 1 tsk chilipulver
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk peber
  • ½ ds sorte bønner
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 dl vand
  • 1 oksebouillonterning

Sådan gør du
 

Empanadadej

  • Vej hvedemelet af i en stor skål og tilsæt salt og sukker.
  • Ælt fedtet med dine hænder ind i hvedemelet (tænk på en mørdejs konsistens, hvis du har prøvet dette).
  • Pisk æg og vand sammen og kom i skålen med mel. Saml dejen.
  • Hvis tiden tillader det, kan du stille dejen på køl i 30-60 minutter (eller så lang tid som tiden tillader det i madkundskabstimen).

Fyld

  • Mål spidskommen, paprika, chilipulver, salt og peber af i en lille skål.
  • Pil og snit løg og hvidløg fint.
  • Varm en pande op til middelhøj varme og tilsæt olie, når panden er godt varm.
  • Kom løg og hvidløg i panden og sauter løg i 5-10 minutter til de er bløde.
  • Hæld de sorte bønner i en si og skyl dem under vandhanen.
  • Tilsæt oksekødet og krydderierne og brun kødet godt af.
  • Tilsæt bønner og smuldr bouillonterningen i kødet.
  • Tilsæt hvedemel og vend godt rundt, inden du tilsætter vandet. Lad retten simre i 3-4 minutter og fjern panden fra blusset.

Samling

  • Tænd din ovn på 180° over- og undervarme.
  • Del dejen i 10 stykker og rul til kugler.
  • Kom lidt hvedemel på bordet og rul hver kugle ud til en ca. 10 cm cirkel.
  • Kom en god spiseske fyld på hver cirkel og fold den sammen med en gaffel eller fletteteknik (se billeder).
  • Kom dine empanadas på en bageplade med bagepapir og pensl med æg.
  • Bag dine empanadas ved 180° over- og undervarme i ca. 25 minutter.

Tip til opskriften

Prøv også at fritere dine empanadas. De bliver utrolig usunde, men også utrolig sprøde og med en helt anden smag. 
Du kan også prøve at tilføje rosiner og kogte/stegte sød kartoffel, som anvendes meget i det chilensk køkken. 
Prøv også at leg lidt med størrelserne på dine empanadas. Du kan sagtens lave dem til mindre snackstørrelse, men så skal du bare holde øje med dem, når det bager, da bagetid vil være mindre. 

Velbekomme. 

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide