IMG 4430 scaled | Domestic Science
  • Set
    2.055

Hvad er en krustade egentlig?

Jamen en sprød vaffel, som kan minde om en miniature tartelet. Men det er en vaffeldej.

Jeg havde faktisk lidt svært ved at finde en kategori, hvor krustaden skulle placeres på hjemmesiden…

Måske under kategorien “Mega-fizz-ting-som-kan-anvendes-til-alle-mulige-retter”. For det er egentlig det, jeg tænker om krustaden. Den har sindsyg mange muligheder. Jeg bruger den oftest som en snack, forret eller en dessert.

Opskriften røg også lige ind under “Gadgets”, da et krustadejern er fedt at have. De er lidt pebret, og man bruger dem måske ikke så tit. Men når du gør, er det fedt! Krustadejernet er helt klart til gourmanden, som ikke vil gå ned på udstyr;-)

IMG 4430 | Domestic Science
Krustadejernet. En ordentlig bandit af støbejern. Man kan også få disse banditter som dobbeltjern. Så kan du laver krustader lidt hurtigere.

 

Det tager lidt tid at lave krustader, da du kun kan lave en ad gangen. Du kan sagtens lave dem i gode tid. Hvis du har sprødstegt dem godt og grundigt, kan du opbevare dem i en kagedåse i 4-5 dage (læs: har ikke prøvet længere tid). Men det møgsommelige arbejde er det hele værd, hvis du spørger mig.

Det der er så fedt ved krustaden er, at du kan variere brugen af den på så mange måder. Det er bare et sprøgsmål om fyldet – så skal krustaden nok sørge for sprødheden.

 

Ca. 20 styks

 

100 g hvedemel

2 æg

1 dl øl

1 dl vand

1 tsk salt (eller sukker, hvis til dessert)

1 L olie til fritering

  1. Kom øl og vand i en skål. Pisk de resterende ingredienser i væsken. Vi vil gerne ramme en konsistens, som minder om en pandekagedej.
  2. Film over skålen og lad den hvile i køleskabet i en halv times tid.
  3. Varm olien op med krustadejernet i, således jernet bliver varmt. Temperaturen på olien skal være ca. 180 grader.
  4. Kom dejen op i høje glas. Så er det lettere at dyppe krustadejernet.
  5. Dyp det varm jern i glasset, således det når næsten op til kanten af jernet og tæl til fem. Dejen sætter sig nu fast til det varme jern.
  6. Lad dejen dryppe af over glasset, inden du sænker det i olien.
  7. Krustaden er færdig, når den er gylden og sprød. Olien vil stoppe med at bruse omkring dejen.

Når krustaden er stegt færdig, skal den pilles af jernet. Det kan drille en smule i starten. Men bare rolig. Efter at have lavet et par stykker, kommer rutinen og håndelaget. Bank jernet forsigtigt på et skærebræt, og du kan løsne krustaden ved hjælp af en tandstik eller en kødnål.

Stil dine færdige krustade på fedtsugende papir.

Herfra kan du knalde alverdens fyld i dine krustader. Det er et spørgsmål om fantasi. Det kunne være en omgang hønse i asparges. Så har du en miniature tartelet. Af favoritter har jeg en fortolkning af fish n´chips, som jeg lavede som en snack til nytårsaften 2020. Eller en røget hellefisk på en estragonemulsion i krustaden. Bare umme…

Arbejder på en lidt bedre video…: IMG_4314

IMG 4313 | Domestic Science
Nytårskrustaden, som fik et twist af fish n´chips.

 

Velbekomme

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide