Appelsin- og vaniljesirup

img 0622 | Domestic Science
 • Set
  519

Den her sirup er et hit til amerikanske pandekager.

Jeg laver, som udgangspunkt, altid min sirup i 1:1 forhold med sukker og vand. Dog er der skruet lidt ned for vandet i denne opskrift, da appelsinen giver en masse dejlig saft.

Jeg bruger altid vaniljesukker i sirup i madkundskab, da vaniljestænger er en dyr fornøjelse, når der er mange grupper og elever, som skal have vanilje i siruppen. Når jeg laver siruppen der hjemme, går jeg all-in med vaniljestangen. Så skal der ikke spares.

 

2 dl sukker

1 dl vand

1 ikke overfladebehandlet appelsin

2 spsk vaniljesukker eller 1 vaniljestang

 

 1. Appelsinen vaskes grundigt.
 2. Riv en god spiseskefuld af skallen af appelsinen. Brug et juliennejern eller en kniv. Det er vigtigt, at du ikke får det hvide lag under skallen med, da det giver en masse bitterhed.
 3. Halver appelsinen og pres den for al den saft du kan få ud af frugten. Brug evt. en citruspresser.
 4. Kom sukker i en kasserolle og hæld vand, appelsinsaft og vanilje heri. Du skal endelig ikke rør i siruppen endnu.
 5. Tænd blusset på middelvarme og lad sukkeret smelte stille og roligt. Hold øje med siruppen og gå umiddelbart ikke fra den, hvis du ikke er en øvet køkkenskriver.
 6. Så snart sukkeret er smeltet, skal siruppen gerne småboble i 5-6 minutter. Den må for guds skyld ikke bulderkoge – bare småboble. Ved bulderkogningen, vil den højest sandsynlig krystallisere, når den bliver kølet af.
 7. Når siruppen har småboblet  i 5-6 minutter, tages kasserollen af blusset. Siruppen stilles til afkølingen. Når siruppen køler af, vil den blive mere tyk i sin konsistens.

 

img 0615 1 | Domestic Science
Sirup in action. 6.a fik lavet nogle fortrinlige amerikanske pandekager, hvortil de lavede denne fantastiske sirup.

Siruppen kan holde sig god i 1-2 uger (afhængigt af hvor grundig du har været med rengøringen af appelsinen). Hvis du ikke bruger fordærvelige madvarer (som en appelsin jo er), kan den sagtens holde sig 2-3 uger på køl. Måske endda længere. Duft og smag dig frem.

Opbevar siruppen i en patentflaske, som er rengjort med Atamon. Så er potentielle baktier dræbt og begravet.

Som sagt, prøv den til en røvfuld amerikanske pandekager til morgenmad eller brunch. Det er sikre point ved familie og/eller gæster.

 

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide