fullsizeoutput 4d9 1 | Domestic Science
 • Set
  656

Det er ikke helt billig at lave fromage i disse tider. Flødepriserne stiger og stiger.

Normalt syntes jeg det er en fin dessert til en billig penge og lige så at arbejde med i madkundskab. Men flødepriserne gør det svært. Jeg har dog fået klemt fromagen ind i undervisningensplanen for 6. klasse. Fromage er altid en god måde at lære at arbejde med husblas på og så er der så mange muligheder for at lege med forskellige smage. Det lade sig være diverse frugtsmage eller kaffe og alkohol, hvis det er til voksne.

Jeg bruger almindelige æg i denne opskrift. Danmark er teknisk set salmonellafri, hvad angår ægproduktion. Alternativt kan du anvende pasteuriseret æggeblommer og hvider. Men så bliver det også tilsvarende dyre.

 

Et lille, men vigtigt fokuspunkt i dag

Der kan opstå trevler og klumper i din fromage, hvis husblassen får et temperaturchok. Derfor skal din smeltede husblas og flødemassen have cirka den samme temperatur. Det kan du opnå ved fx at tilsætte frugtsaften til husblassen, hvilket køler den lidt ned. Du kan også røre lidt af fromagen i den smeltede husblas, inden du vender husblassen i resten.

 

Til 4 personer

 

4 blade Husblas.

3 dl Piskefløde.

3 Æg (delt i æggeblomme og æggehvide).

40 g Sukker.

1 tsk Vaniljesukker.

4 spsk Frugtsaft (citron eller appelsin) eller romessens m.m.

 

 1. Udblød husblas i en skål med koldt vand i ca. 5-10 minutter.
 2. Pisk fløden fast – endelig ikke helt stiv.
 3. I en ren skål pisker du æggeblommerne med sukkeret, til du har en let og sej æggesnaps. Tilsæt evt. lidt revet frugtskal.
 4. Tag husblassen op af vandet og kram lidt af vandet fra husblassen. Kom husblassen i en skål.
 5. Tilsæt citronsaft til husblassen.
 6. Når du tager din husblas af blusset, skal den lige have lov at stå lidt. Den skal være  lunken (lillefingervarm). Den må endelig ikke være for varm eller for kold, når den kommes i æggemassen. Så trevler og klumper din citronfromage.
 7. Hæld nu husblassen i en tynd stråle i æggemassen, mens du pisker konstant.
 8. Vend flødeskummet i æggemassen.
 9. Pisk æggehviderne stive.
 10. Vend de piskede æggehvider forsigtigt i husblasblandingen med en dejskraber.
 11. Hæld fromagen på små glas = så er der portionsanrettet + fromagen stivner lidt hurtigere. Stil på køl i ½ – 1 time.

 

Pynt med lidt revet frugtskal.

fullsizeoutput 4da | Domestic Science

Nå ja, har du glemt at læse resten og har spist fromagen? For god ordens skyld er husblas er et gelatine-middel. Det fremstilles af sener, hud og knogler fra svin og køer. Jep, den er god nok. Vi kan anvende husblas til fx gelé og desserter, som skal stivne.

Hvis du er vegetar eller ikke spiser svin, kan du i stedet bruge agar agar. Det fremstilles af tang og kan købes på bl.a. www.molekymi.dk.

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide