Fransk løgsuppe

IMG 5360 scaled | Domestic Science
 • Set
  598

Af alle supper, er denne tilsyneladende blevet en favorit hos min unger…

Sad for en rum tid siden og læste bogen Madskulinitet af Jonathan Leer.

Som en del af denne bog analyseres “Spise med Price”, som en del af den måde hvorpå Brødrene påvirker vores madkultur – specielt den mandlige del.

Og det er om nogen to gutter, som jeg kan identificere mig med. Den franske bistromad og kærligheden til maden, som der nurses i længere tid. Jonathan Leer skriver om, hvordan vores madkultur i TV groft sagt kan deles op, som i at kvinder laver den sunde og hverdagsagtige mad, mens herrerne er mere til den eskapistiske madlavning, hvor vi “flygter” fra hverdagen (på samme måde som Price-brøderene flygter i sommerhus for at lave mad til dem selv:-) ). Flugten er mod det lidt mere usunde mad, eller den mad som ikke altid er lige i tråd med tiden kostråd.

Jeg er langt hen ad vejen enig i Leers analyse af TV´s indflydelse på os. Bevares laver jeg masser af hverdagsmad til familien. Det gør både hustruen og jeg, men jeg har alle dage elsket mine fredage, hvor man har planlagt lidt ekstra lækkert mad, som man går og kæler for i så lang tid som muligt – man skal jo lige hjem fra arbejde.

Det bringer os frem til denne gratineret bandit af en løgsuppe.

Det er nu ikke fordi, at løgsuppen er mega usund. Den består groft sagt af fond, løg, brød og ost. Jeg bruger mest den fransk løgsuppe som en forret. Meeeen med en lille sidekick-salat, tænker jeg, at den sagtens kan fungere som et hverdagsmåltid.

 

IMG 5360 | Domestic Science
Her har du et lodret blik på løgsuppen i den klassiske portionsanrettet suppeskål. Det vigtigst ift. valg af skålen/tallerkenen er, at den kan gå i ovnen, da du skal gratinere suppen. Her er det den klassiske Le Creuset skål.

 

4 personer – kan også strækkes til 6 lidt mindre portioner.

 

1 kg løg

1 spsk sukker

1 ½ L vand

3 oksebouillonterninger eller 4-5 spsk fond fra flaske

1-2 dl hvidvin

2-4 cl cognac (kan undlades, hvis man ikke vil flambere). Jeg bruger ikke cognac i skolebrug…

2-3 stk laurbær

1 kvist frisk timian

25 g smør

10 sorte peberkorn

2 spsk hvedemel

4 skiver brød/toast – en eller anden brødrest

250 g Gruyere, Comte eller Emmentaler (den sidste er lettest at få fat i)

 1. Skær enderne af løgene, pil dem og skær dem i tynde skiver.
 2. Varm en gryde op til middelhøj varme. På med smør.
 3. Svits løgene i rigeligt smør, som Price-brødrene siger. Svits i ca. 4 minutter ved middelhøj varme, inden du skruer ned på middel varme. Herfra bliver løgene langsomt brunere, og de vil stille og roligt karamellisere = lækker smag! Oh yeahhh! Lad løgene stå i en 15-20 minutter. Giv dem et kig i ny og næ, giv dem lidt kærlighed og vend lidt i dem, sådan at de ikke brænder på.
 4. Mens løgene hygger i gryden kan du i mellemtiden skære brødet i skiver og riste dem i ovnen. 180º til de crispy ala tvebakker.
 5. Nu leger vi til at der er gået ca. 15-20 minutter og dine løg har nået det ønskede stadie (lidt upassende sætning, men også lidt sjov…).
 6. Drys 2 spsk hvedemel på dine løg (ok, nu stopper jeg…).
 7. Nu til det sjove. I med en hvidvin (og evt. cognac).
 8. Hæld vand i gryden, samt oksebouillonterningerne eler fond.
 9. I med timian, peberkorn, laurbærblade. Rør, rør, rør…
 10. Lad suppen simre 15-20 minutter og fjern timian og laurbærbladene igen. Du kan evt. smage til med lidt ekstra hvidvin (og/eller cognac).
 11. Fordel nu suppen i 4-6 suppeskåle, der kan tåle at gå i ovnen. Placer et par skiver sprødt brød som “tømmerflåder” på overfladen, og last dem med rigelig revet ost. Stil nu skålene i ovnen under grill-legemet og gratinér osten til den bobler og begynder at tage farve.

 

IMG 5357 | Domestic Science
Nederst ser du, hvordan brødet er placeret ovenpå suppen. Brødet vil suge en del af suppen – fantalastisk! Øverste række har netop fået godt med ost. Hvis man laver løgsuppen med børn, kan du altså også godt anvende en mild mozzarella i stedet for de mere smagfulde og pikante oste, som jeg har angivet i opskriften. Mine unger er så miljøskadet, at de elsker de fleste oste;-)

 

IMG 5359 | Domestic Science
Crispy and right out the oven… Skal osten have lidt mere farve? Det styrer du. Jeg havde en gæst, som helst ikke vil have al for megen gratinering som på billedet. Det smagte stadig knaldhamrende godt!

 

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide