- 30. april 2025
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let

-
Set8
Det er sjovt at lave sine egne krydderier og blandinger i madkundskab. Her får eleverne virkelig mulighed for at arbejde med sanserne og bruge deres fantasi og kreativitet i samspil med nogle givne regler og normer fra de oprindelige kulturer.
Her kan en garam masala blanding været et godt bud på, hvordan vi kan udvikle og arbejde på vores helt egen familieopskrift. En familieopskrift som kan gøre lige netop din butter checken helt unik!
Denne Garam masala er lavet lidt ud fra, hvad der faktisk er til rådighed i et ganske almindelig jysk supermarked. Det er altså ikke alle krydderierne, som er til at få fat i i deres almindelige form. Her får du ellers meget mere smag, men skal så også bruge tiden på at støde krydderierne i din morter eller Bamix grinder. Ofte er vores krydderier stødte i Jylland:-)
Når du har lavet denne portion, har du til en rum tid. På et patentglas med den malede krydderiblanding, og du har til et stykke tid.
Hvis mine elever anvender denne opskrift i forbindelse med madkundskab (fx til en Butter chicken), plejer jeg at sige, at de godt kan halvere eller måske endda skalere en tredjedel ned.

Garam Masala
Værktøj
- 1 minihakker eller morter
Ingredienser
- 3 spsk korianderfrø
- 3 tsk spidskommen
- 3 tsk fennikelfrø
- 25 kardemommefrø
- 15 nelliker
- 25 hele peberkorn
- 3 stang kanel
- 9 laurbærblade
- 2 tsk stødt eller revet muskatnød
- 3 stjerneanis
Sådan gør du
- Varm en pande op ved lav varme.
- Når panden er godt varm, smider du alle krydderierne i panden.
- Rist krydderier uden at brænde dem på. Juster evt. på varmen af panden.
- Når krydderierne rigtig begynder at dufte, fordeler du dem på en stor tallerken eller bageplade. Lad dem køle af.
- Smid alle krydderierne i din minihakker eller morter og giv dem en ordentlig omgang (eller en morter).
Herfra er det et spørgsmål om din mængde og det glas der måtte passe hertil. Krydderiblandingen bliver som sådan ikke for gammel, men vil med tiden miste mere og mere smag.
Velbekomme.