Isvafler

IMG 5023 scaled | Domestic Science
  • Set
    1.133

Vi arbejder mere og mere med forskellige istyper i madkundskabsundervisningen.

Det skyldes for år tilbage, at jeg havde fået skabt en god undervisningsplan, hvor der viste sig at være en hel del besparelser.

Det banede vejen for at købe ismaskiner til madkundskabslokalet. Faktisk får den en ganske god og fornuftig ismaskine til de 1.000-1.300 kr. Læs mere om Ismaskinen her.

Til en god is hører sig også en isvaffel. Så lige inden covid19-nedlukningen, fik jeg fat i nogle isvaffeljern. Bevares, vaflerne kan laves på pande, men det er markant nemmere i et vaffeljern.

 

IMG 5028 | Domestic Science
Sådan madkundskabslære, kan man ofte se sig nødsaget til at eksperimentere der hjemme. Denne type arbejde brokker familien sig ikke over, når man “tager med hjem”.

 

Så skal du arbejde med is, dejtyper eller sukkers hygroskopiske egenskaber, kunne denne opskrift måske være noget?

 

Så her følger min isvaffeldej, således vi sådan en lækker bandit i arsenalet, når der arbejdes med is.

 

Ca. 10-12 styks.

 

2  æg

100 g sukker

100 g smeltet smør

1 tsk vaniljesukker

1/2 tsk kardemomme

1/2 tsk kanel 

½ tsk salt 

1 dl vand

200 g mel

Lidt smør til panden

  1. Smelt smørret ved middel varme i en kasserolle.
  2. Pisk æg og sukker, vaniljesukker, kardemomme og kanel til en luftig æggesnaps.
  3. Tilsæt smør langsomt, mens du pisker videre.
  4. Tilsæt mel og pisk videre.
  5. Tilsæt vand og salt og pisk dejen en sidste gang. Dejen skal være ligesom en tynd pandekagedej. Hvis den er for tyk, kan du tilsætte lidt ekstra vand.
  6. Tænd for vaffeljernet.
  7. Smør en smule smør på det varme vaffeljern.
  8. Hæld en smule af dejen i vaffeljernet.
  9. Bag dine vafler i ca. 3 minutter.
  10. Så snart vaflen er færdig skal den løftes over på en tallerken, hvor du ruller vaflen som et kræmmerhus. Vaflen skal rulles mens den er varm, da den bliver sprød efter en rum tid.
  11. Husk at få spidsen klemt helt sammen, så din is ikke kan løbe ud.
  12. Lad vaflen afkøle i et isvaffelstativ eller læg dem på en bageplade med god afstand.

 

Opbevar vaflerne i en kagedåse, hvor du lige lægger et stykke bagepapir i samlingen ved låget. Så holder vaflerne sig sprøde i et par dage. 

Det er dog vigtigt, at du har stegt vafler grundigt, da vi skal have fugten ud af vaflen. Men du har sandsynligvis spist vaflerne inden de overhovedet kommer i kagedåsen;-)

 

IMG 5024 | Domestic Science
Så snart vaflen er bagt, skal der arbejdes hurtigt.

 

IMG 5025 | Domestic Science
Hvis du køber et vaffeljern, vil der oftest følges en kegleformet form med til jernet. Om denne omslutter du vaffeldejen. Det kan godt brænder nallerne en smule, men efterhånden som du prøver at folde vaflerne om formen, kommer håndelaget og færre brændte naller.

 

Velbekomme

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide