marengs
 • Set
  2.612

Lagkagebunde, roulader eller en marengs er måske umme-hapsere, som du allerede kender. Disse kalder vi for pisket deje. Dem vil du få en introduktion til her.

Til disse deje, vil du piske luft ind i en ægge- og sukkerblanding, hvorefter du vil sigte mel, hævemiddel, sukker og væske i blandingen (afhængigt af opskriftens anvisninger).

I pisket deje, vil du nogen gange ikke skulle anvende hævemiddel, da du kan piske æggehvider helt stive (evt. sammen med sukker). Når du, forsigtigt, vender hviderne i dejen, vender du faktisk luft ind i dejen. Dermed bliver æggehviderne til ”hævemidlet” i kagen og kagen bliver mere luftig ved bagning.

Husk altid at vende stiftpisket æggehvider i dejen med en dejskraber. Hvis du bruger en håndmixer til at blande æggehviderne i dejen, pisker du luften ud af æggehviderne. Dermed ødelægges deres funktion som hævemiddel.

Læs mere om Dejforløb her.

 

Arbejdsgangen med en pisket dej:

 1. Pisk æggene grundigt – gerne med en håndmixer.
 2. Tilsæt sukker og pisk massen skummende. Hvidt stift skum.
 3. Sigt mel og hævemiddel i massen og vend det i dejen med en dejskraber.
 4. Tilsæt evt. smeltet fedtstof, hvis det skal i.
 5. Bland dejen grundig, men forsigtigt med en dejskraber.
 6. Kom dejen i en form, som er smurt eller beklædt med bagepapir.
 7. Bag…

 

Sukkerbrødsdeje

Lagkagen og rouladen.

Æg og sukker piskes mega hvidt!

Nu sigter du langsomt hvedemel og/eller kartoffelmel og bagepulver i æg-/sukkermassen. Pisk det hele sammen. Det bliver en meget tynd dej, men lad dig ej snyde. Det skal nok blive godt! Bagepulveret vil få den lette og tynde dej til at hæve og blive dejlig luftig.

Dejen fordeles i en bradepande eller en lagkageform med bagepapir og bages i ca. 15 minutter.

Så snart rouladen eller lagkagebunden er bagt, vendes den ud på et stykke bagepapir. Hvis det er en roulade, kan det være godt med lidt sukker på bagepapiret (Se Svigermors roulade).

Se Svigermors roulade

 

Marengs

Denne dej består faktisk kun af æggehvider, sukker og farve eller smagsgivere.

Først skal du have pisket æggehviderne godt stive – som i at du kan holde skålen over hovedet uden at du får æggehvider i hovedet. Ellers tør øjnene, og resten af hovedet, og start forfra… 

Når æggehviderne er stive, tilsættes sukkeret lidt af gangen. Du vil opleve, at dejen bliver sejere og sejere, efterhånden som du får pisket sukkeret i. Til sidst kan du tilsætte lidt farve eller smagsgiver, mens du stadig pisker.

Nu kan du klargøre en sprøjtepose med en tylle, vippe kanterne på posen ned og fylde din marengsmasse på posen med en dejskraber. Sprøjt dine marengstoppe i ønskede størrelse på en bageplade med bagepapir. Bages ved 100º i ca. 1 time.

Se Nayas kyskager.

Prøv også at lav en italiensk marengs. Her laver du en sirup i stedet for at tilsætte sukkeret rent. Siruppen hældes langsomt i de stive æggehvider mens du pisker løs. Se opskrift på italiensk marengs i opskriften Molekylær Eton Mess.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide