BRAISERET SVINEKÆBER PÅ RODFRUGTSMOS

 • Set
  13

Jeg havde altid haft lyst til at prøve mig af med dette lidt anderledes stykke kød. Det lyder jo lidt specielt. Men det var først, da jeg mødte denne fantalastiske bistroret på Rositas i Aalborg, at jeg vidste, at jeg bare var nød til at prøve at lave svinekæber.

Første gang jeg lavede svinekæber var til svigermekanikken. Der skal jo til tider scores lidt point på den konto;-)

Og det viste sig at det var nemt, da maden bare passer sig selv. Resultatet bliver et mega mørt kød, som er omgivet af sauce. Whats not to like!

Svinekæber på Rositas. Lidt svært at se de enkelte dele på billedet – men det smagte himmelsk.  Har prøvet på at sanse mig frem til ingredienserne i denne opskrift og med tiden fået nogle ingredienser i egen opskrift.  Jeg fik denne ret som en forret, men retten kan nemt doseres til en hovedret. Det er bare et spørgmål om portionens størrelse.

Den her når du ikke i en normal madkundskabslektion – men en fagdag er intet problem. Svinekæber er jo nok kongen af alle simreretter!

Jeg havde egentlig tænkt mig at skrive, at svinekæber er et godt og billigt stykke kød, taget udbyttet i betragtning. Jeg synes som sådan det er billigt kød af lækker kvalitet til en hyggeaften, men det er det ikke til hverdagsmad.

Kiloprisen på svinekæber er i tiden oppe på 120 kr kiloet. Sidst jeg lavede svinekæber, var kiloprisen 85 kr. Der kan være mange faktorer, som får prisen til at stige. Et godt bud kunne være, at folk er ved at få øjnene op for dette lækre stykke kød.

Med lukket øjnene fik eleverne 9 valgmuligheder på klassen, hvor ud fra der skulle vælges en forret, hovedret og dessert. En finger i vejret til den ret man fandt interessant. Som nævnt i opskriften Jordskokkesuppe, fandt eleverne frem til følgende retter, som skulle produceres til klassens forældre:

Menuen:

Appetitvækker

Årstidens grene.

Jordskokkesuppe

En lækker lun jordskokkesuppe, garneret med lækre sprødstegte rødbedechips, dejlig frisk persilleolie & sprødstegt bacon. Hertil dejlige friske urter.

Svinekæber

Dampende, saftig & mør svinekæbe på en rustik mos af årstidens grønt, hertil en smagfuld sauce på fond, drysset med bacon støv. Garneret med lækre kogte gulerødder, agar agar ærte, toppet af confiteret løg & dejlige sprøde jordskokkechips.

Chokoladefondant

Chokoladefondant på syrlig coulis af skovens lækre bær. Hertil en hjemmelavet vaniljeis, samt knas med et strejf af hindbær.

Jeg plejer at regne med 1-2 svinekæber til en forret og 2-3 til hovedret. Det er selvfølglig smag, behag og ikke mindst et spørgsmål om appetit.

Her er det som en hovedret.

4 personer.

Svinekæberne

12 Svinekæber. 

1 L Mørk øl, gerne stout. 

1 dl Rødvinsbalsamico. 

1 Dåse tomatkoncentrat. 

2 Løg. 

2 Fed hvidløg.  

3 Gulerødder. 

4 Laurbærblade.    

2 Kviste rosmarin. 

2 Kviste timian. 

10 Peberkorn. 

1-2 Oksebouillon. 

25-50 g Smør til stegning. 

Smag til med salt og peber. 

 1. Start med at pudse svinekæberne. Der kan tit sidde en hvid hind på kødet. Den skal vi have væk. Det er vigtigt at den kommer væk, da den ellers kan få kødet til at trække sig sammen.
 2. Varm en gryde godt op og smid 25-50 g smør heri.
 3. Som to kloge mænd fra tv siger: “Steg kæberne af i riiigeligt smør”. Det gør du ved middelhøj varme på komfuret. Brun svinekæberne godt af.
 4. Tag kæberne op, smid dem på en tallerken, og sauter løg, hvidløg, gulerødder og lauerbærblade i smørret.
 5. Tilsæt balsamico og lad det koge lidt ind.
 6. Tilsæt svinekæberne sammen med resten af ingredienserne.
 7. Tilsæt vand så alle kæberne er helt dækket af væske.
 8. Sænk varmen til det lav varme og lad kæberne simre i ca. 2-3 timer.
 9. Optionalt: Hvis du vil lave en lidt anderledes sauce, kan du si noget af væsken fra gryden over i en kasserolle. Tag 1-2 dl fra til en glace. Så du stadig noget braisseringslage tilbage, som svinekæberne kan hygge sig i.
 10. De 1-2 dl væske (en fond) skal nu koge ind til en sirup-agtig konsistens = glace.

Jordskokkechips

Mens svinekæberne hygger sig i gryden, har du tid til alle mulige andre ting. Du banker da selvfølgelig lige en røvfuld jordskokkechips sammen. Det giver nemlig noget lækker crunch på toppen retten. Du kan egentlig gøre det med mange forskellige rodfrugter.

4 Jordskokker. 

Olie til fritering. 

1 spsk Salt.    

 1. Skræl og smid jordskokkerne gennem et mandolinjern og lave nogle tynde skiver.
 2. Smid skiverne i en skål, toppet med vand og 1 spsk salt. Lad jordskokkechipsene trække i 30 minutter i saltvandet. Det giver chipsene er dejligt saltet smag.
 3. Hæld vandet fra jordskokkerne og dup dem med køkkenrulle.
 4. Smid jordskokkechipsene i en frituregryde i ca. 4-5 minutter ved 170º. Hold øje med dem. Nogen gange skal de lige have et minuts penge mere.
 5. Tag chipsene op af frituregryde og smid dem på noget køkkenrulle, som kan suge noget af olien. Chipsene kan virke bløde, når du tager dem op. No worries, de skal nok blive sprøde.

Rodfrugts mos

3 Kartofler.

½ Knoldselleri.

2 Pastinakker eller persillerødder.

½ tsk Stødt muskatnød.

1 dl Mælk.

10 g Smør.

Smag til med salt og peber.

 1. Rodfrugterne skrælles og skæres i grove tern.
 2. Kom dem i en gryde med vand og bringe gryden i kog.
 3. Skru ned på middelvarme og lad rodfrugterne koge møre. Det tager ca. 20-25 minutter. Stik lidt i dem med en gaffel.
 4. I med mælk, smør og muskatnød. Mos lidt videre…
 5. Smag til med salt og peber.
Jeg kan godt lide mos på den lidt rustikke måde. Det gør sgu ikke noget, at der er lidt små stykker af rodfrugterne, som ikke er helt mast. Så jeg bruger en god gammeldaws kartoffelmoser. Du får den næsten smidt i nakken i IKEA. Billig billig…

Velbekomme.

ingredienser

Du vil måske også kunne lide

Efterlad en anmeldelse

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret. Required fields are marked *

X