Brunsviger (kagemand)

img 1310 1 | Domestic Science
 • Set
  782

Så kom vi på den anden side af børnefødselsdag for førstearvingen, og inden længe står den også på fødselsdagstema i madkundskab.

Så nu har jeg fået nedfældet lidt om den klassiske brunsviger, som danner udgangspunktet for en kagemand. Herfra er det lige så meget et spørgsmål om bagerens kreativitet i udformningen af kagemanden. Dagens brunsviger på billederne er mindre kreative, men tag ikke fejl. Smagen er kanonje! Du skal bare sørge for at lave nogle gode huller i dejen, hvor sukkermasse-sovsen rigtig kan samle sig. Der er ikke noget bedre end at ramme et stykke brunsviger, hvor der gemmer sig et ordentligt hul med masse af sovs!

Hvis du skulle være interesseret i brunsvigerens historie og myter herom, har jeg her fundet et par links, som jeg anbefaler at give et kig.

http://www.fyens.dk/odense/En-historie-om-brunsvigeren/artikel/3130938 

https://www.kristeligt-dagblad.dk/bagsiden/brunsvigere-og-andre-kageord

 

Dej

½ L lunkent vand eller mælk

25 g gær

100 g sukker

800 g mel

100 g smeltet margarine

 1. Tænd på ovnen på 200 grader over- og undervarme.
 2. Rør gæren ud i vandet – tilsæt sukker, mel og smeltet margarine. Æltes let til alt er samlet, og du har en let, smidig og glat dej. Den skal lige netop slippe hænderne, når du ælter dejen. Det kan ske, at der skal tilsættes en smule mere mel.
 3. Dejen stilles til hævning i en bradepande med bagepapir i 15 minutter. Det gør jeg ved at fordele dejen i bradepanden. Herefter glatter du dejen ud vha. vand på hænderne. Vandet gør at den ellers klistrede dej ikke klistre rigtigt til hænderne + du får fordelt dejen ligeligt ud i bradepanden. Viskestykke over og hæv… Det er lige en random og selvlært “teknik”, men den funker!

 

Sukkermasse – remonce

150 g margarine

300 g mørk farin

½ spsk mælk

1 tsk kanel

img 1302 | Domestic Science
Før og efter hævningen prikker jeg med begge hænder (med lidt vand på) en hulens masse huller i dejen. I disse huller kan al den lækre sukkermasse samle sig, og danne nogle “lommer” med masser af mumse-sovs.

 1. Mens dejen hæver, blandes alle ingredienserne til remoncen sammen. Hvis margarinen er lidt for hård, kan den lige lunes lidt i en kasserole ved lav varme.
 2. Dejen fordeles jævnt i en stor bradepande med bagepapir i (form evt. som en kagemand).
 3. Tryk dybe og lidt brede huller i dejen (til sukkermassen). Dejen er ret blød.
 4. Remoncen fordeles jævnt over dejen.
 5. Bag i ca. 20 minutter.

img 1511 | Domestic Science

img 1308 | Domestic Science
I dagens anledning blev det en bradepande med brunsviger, men med et par hurtige snit, kan man nemt forme brunsvigeren til en lille kagemand.

Og så er der bare at lave en glasur af flormelis og lidt vand og hæld en masse slik på brunsvigeren.

Kagen er bedst på dagen, da brødbunden godt kan blive lidt tør dagen derpå.

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide