IMG 5184 scaled | Domestic Science
  • Set
    993

Næsten da…

Vi arbejder med hygiejne og mikroorganismer i starten af hvert skoleår. I 7. klasse laver vi en hjemmelavet hotdog, hvor vi leger med industriens konserverede produkter, og ser også nærmere på, hvordan vi selv kan lave nogle konserveringer. 

Med konservering kan vi nemlig hindre mikroorganismerne fordærv af maden. 

Læs mere om konservering her: Konservering.

En hotdog prydes med en hulens masse konserverede produkter – hvad end de er færdig- eller hjemmelavet. 

Og så elsker alle børn jo en hotdog. Billige point på lærerkontoen…

 

Hotdogsbrød

 

Ca. 8-10 styk.

 

500 g hvedemel

3 dl vand

25 g gær 

90 g sukker 

1 tsk salt 

1 æg

75 g smør 

½ tsk Kardemomme 

  1. Tænd din ovn på 200°.
  2. Skær dit smør i små tern. Ca. 1 x 1 cm. 
  3. Rør gær, sukker, kardemomme og salt ud i vandet.
  4. Tilsæt mel lidt efter lidt.
  5. Når ca. halvdelen af melet er tilsat, ælter du æg og smør i dejen.
  6. Tilsæt resten lidt efter lidt det sidste mel. Ælt dejen godt igennem.
  7. Lad den hæve lunt i ca. 15-20 minutter.
  8. Form 8-10 aflange pølsebrød og lad dem efterhæve. Det er med til at de bliver lette og luftige.
  9. Bag pølsebrødene ved 200° i ca. 12-14 min. Brødene skal kun være lysebrune, når de kommer ud, da de skal kunne tåle at blive varmet igen inden spisning.

Du kan sagtens pensle brødene og evt. drysse med list sesamfrø. Så får brødene lidt mere farve og et lille twist på smagen.

 

IMG 5179 | Domestic Science
Hotdogbrød på bageplade.

 

IMG 5180 | Domestic Science
Du kan sagtens pensle brødene og evt. drysse med list sesamfrø. Så får brødene lidt mere farve og et lille twist på smagen.

 

Ristet løg

1-2 store løg

3 spsk hvedemel

1 tsk salt

  1. Skær enden af løgene, halver løgene og pil skallen af.
  2. Skær de halve løg i i tynde skiver.
  3. Nu skiller du godt og grundigt lagene fra hinanden, således ingen ringe hænger sammen.
  4. Kom hvedemel og salt i en skål og vend løgringene grundigt i melet.
  5. Hæld nu løgene i en sigte, og ryst godt og grundigt. Så drysser det overskydende mel væk.
  6. Varm olien i en gryde eller friture.
  7. Når olien er varm, kommer du nogle af løgringene i. Vigtigt! De må ikke ligge i lag, da de bliver svære at stege sprøde.
  8. Lad nu løgene stege i olien til de er brune.
  9. Tag løgene op (evt. med en hulske, hvis du laver dem i en gryden), læg dem på et stykke køkkenrulle og drys med salt. Gentag til du ikke har flere rå løg.

Du kan opbevare løgene i en lille skål med tætsluttende låg i køleskabet i et par dage. Smagen er topdollar, men løgene mister sin sprødhed.

 

Hurtig agurkesalat

1 agurk

1 tsk salt

2 dl klar lagereddike

2 dl vand

1 dl sukker

5-10 peberkorn

2 laurbærblade

2 enebær

1 tsk vaniljesukker

  1. Snit de skyllede agurker fint på et råkost- eller mandolinjern.
  2. Bland agurkeskiverne med salt, og lad dem trække ca. 20 minutter.
  3. Opløs imens sukkeret i eddiken, og tilsæt de resterende ingredienser.
  4. Skyl agurkeskiverne, og tryk dem fri for vand i et rent viskestykke.
  5. Skold et patent-/sylteglas. Skyl evt. med atamon.
  6. Smid agurkerne i glasset og hæld lagen over.

 

Ketchup

Et godt glas

1 dåse hakkede tomater

1 lille løg

2 friske timiankviste (1 tsk tørret timian)

2 fed hvidløg

2 laurbærblade

50 g farin

½ tsk kanel

½ tsk stødt allehånde

1 lille æble

½ tsk salt

1 tsk peber

½ dl æblecidereddike

3 skvæt tabasco

  1. Pil/skræl og hak løg, hvidløg og æbler groft.
  2. Varm en kasserolle op til middelhøj varme. 
  3. Tilsæt lidt olie og svits løg, hvidløg og æbler.
  4. Tilsæt de resterende ingredienser, og lad det koge sammen i kasserollen i ca. 30 minutter.
  5. Dernæst tages og laurbærbladene op. Du har nu nærmest en grov alternativ tomatsauce. Blend hele skidtet med en stavblender og sæt på køl. Du kan også lade være med at blende, hvis du gerne vil have en grov ketchup.
  6. Kom nu din fine ketchup i rene glas. Fx patentglas. Sørg for at skolde glasset og skyl det i atamon.

Ketchuppen skal opbevares på køl og den kan holde sig i ca. 1 måneds tid uåbnet. Den holder sig omkring 1-2 uger efter den er åbnet.

Og så er det ellers bare med at samle samle samle dine hotdogs.

Skulle vi gå helt i dybden med en hjemmelavet hotdog, burde vi nok også lave vores egen  sennep og remoulade

IMG 5187 | Domestic Science
Remo og ketter line up!

 

 

IMG 5184 | Domestic Science
Og i sidste ende kan vi bygge vores egen hotdog!

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide