- 2. februar 2021
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let

-
Set849
Madpakkeforløb eller sundhedsforløb?
Mulighederne er mange.
Denne opskrift startede som en del af et sundhedsforløb i corona-nedlukning nummer 17.000. Nu er den en del af et madpakkeforløb.
Vi havde arbejdet med kulhydrater, proteiner, fedt og kostfibre og lavet en masse mad med disse næringsstoffer i et sundhedsforløb.
Som en afslutning på forløbet, har eleverne skulle lave en opgave (læs mere her: Sundhedsforløb 7. klasse – Mad og sundhedsprojekt), hvor de ud fra et prøveoplæg, løser nogle opgaver, samt kommer med deres bud på et sundt måltid. Og netop dette sunde måltid, har jeg et bud på her.
Vi har nemlig ikke kunnet være sammen pga. Covid19. Så der var stor opbakning til at vi lavede hver vores ret, hver for sig, sammen på Google-Meet.
Mit bud til puljen, var denne Madpakke panini, som jeg kalder den. Den var et stort hit hos mine egne unger til middagsmaden i hjemmeskolen:-) Et tyndt og blødt stykke brød med hjemmelavet pesto, avocado, havregrynspaneret kalkunbryst, salat og bøffelmozzarella.

Og energi og næringsstoffordelingen i paninien er ikke helt ved siden af.
Her følger opskriften herpå, men husk at der er uendelig mange muligheder til fyldet i paninier.
4-6 styks.
Panini
2 1/2 dl vand
25 g gær
½ dl olivenolie
300 g hvedemel
100 g fuldkornshvedemel
1 spsk sukker
1 tsk salt
- Lun vandet til det er lillefingerlun i en kasserolle.
- Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i vandet.
- Tilsæt fuldkornsmel, olivenolie, sukker og salt. Rør, rør, rør.
- Frem med dine superheltekræfter og rør og ælt nu hvedemelet i dejen. Husk at tilsætte lidt mel ad gangen. Dejen skal selvfølglig være smidig og elastisk.
- Lad dejen hæve tildækket i en 30-45 minutter.
- Del nu dejen i 6 stykker og rul dem ud til aflange og ovale flade brød, ca. 1 cm tykke. Mine blev ca. 15 centimeter lange.
- Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve tildækket i ca. 15-20 minutter.
- Opvarm imens ovnen til 180 grader over- og undervarme. Brug evt. varmluft, hvis du vil have mere sprødhed i brødet.
- Bag paninierne i ca. 15 minutter, til de er blevet svagt lysebrune på toppen.
- Lad dem køle af, flæk dem på langs og fyld dem med nedenstående.

Kalkunbryst
2 kalkunbryster (kylling kan også gøre det)
2 hvidløg
1 tsk rosmarin
3 spsk solsikkeolie
1 dl havregryn
1 tsk salt og peber
Lidt solsikkeolie til stegning
- Pil og finhak eller pres hvidløgene.
- De to kalkunbryster skæres på langs, således det bliver til to tynde filetter.
- Smid i fire filetter i en skål med rosmarin, salt, hvidløg og olie.
- Gør en dyb tallerken klar med havregryn blandet med peber.
- Vend kalkunfiletterne i havregryn og læg til side på en tallerken.
- Varm en pande op til middelhøj varme og kom lidt solsikkeolie på panden.
- Kalkunfiletterne steges til de er gyldne. De skal ikke have ret lang tid, da de er så tynde.
Stil kalkunfiltterne til side på en tallerken. Du kan både bruge den lune og kolde i din panini.
Pesto
3 håndfulde basilikum
30 g mandler
30 g parmesan
1 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
Lidt salt og peber (smag til hermed)
- Rist mandlerne på en tør varm pande, indtil de får lidt farve, og der begynder at dufte af ristet nødder.
- Hak mandlerne groft.
- Alle ingredienserne fyres i en minihakker og får den helt store omgang! Blend, blend, blend!
Det kan ske, at du lige skal smage pestoen til med lidt salt og peber. I med en teske og smage. Du kan også give pestoen lidt ekstra olie, hvis du synes den skal være lidt mere flydende.
Fyld & samling
1 bøffelmozzarella i skiver
Lidt salat
1 avocado i skiver
Jeg deler mit paninibrød i to dele og smører lidt pesto på begge sider. Herefter fordeler jeg skiver af avocado på bunden, efterfulgt af lidt salat, kalkunskiver, inden der toppes af med skiver af bøffelmozzarella.
Jeg smører ydersiden af brødet med en smule smør. Det giver en lækker smag og farve.
Og så flækker vi ellers bare denne bandit i en bordgrill, hvor den steges til den er gylden og sprød og osten langsomt smelter. Du kan også bruge en varm og tør grillpande, hvor du så lægger paninien i tryk med en tung ting oven på.



Velbekomme