Madpakke panini med kalkun

  • Set
    62

Så lakker sundhedsforløbet for 7. klasse mod enden.

Vi har arbejdet med kulhydrater, proteiner, fedt og kostfibre og lavet en masse mad med disse næringsstoffer i.

Som en afslutning på forløbet, har eleverne skulle lave en opgave (læs mere her: Sundhedsforløb 7. klasse – Mad og sundhedsprojekt), hvor de ud fra et prøveoplæg, løser nogle opgaver, samt kommer med deres bud på et sundt måltid. Og netop dette sunde måltid, har jeg et bud på her.

Vi har nemlig ikke kunnet være sammen pga. Covid19. Så der var stor opbakning til at vi lavede hver vores ret, hver for sig, sammen på Google-Meet.

Mit bud til puljen, var denne Madpakke panini, som jeg kalder den. Den var et stort hit hos mine egne unger til middagsmaden i hjemmeskolen:-) Et tyndt og blødt stykke brød med hjemmelavet pesto, avocado, havregrynspaneret kalkunbryst, salat og bøffelmozzarella.

Med https://deklaration.fooddata.dk/?Deklarationer kan eleverne lære at beregne næringsstofferne i deres retter, således de kan bruge disse som argumenter for valg af ingredienser mv.

Og energi og næringsstoffordelingen i paninien er ikke helt ved siden af.

Her følger opskriften herpå, men husk at der er uendelig mange muligheder til fyldet i paninier.

4-6 styks.

Panini

2 1/2 dl vand

25 g gær 

½ dl olivenolie

300 g hvedemel

100 g fuldkornshvedemel

1 spsk sukker

1 tsk salt

  1. Lun vandet til det er lillefingerlun i en kasserolle.
  2. Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i vandet.
  3. Tilsæt fuldkornsmel, olivenolie, sukker og salt. Rør, rør, rør.
  4. Frem med dine superheltekræfter og rør og ælt hvedemelet i dejen. Husk at tilsætte lidt mel ad gangen. Dejen skal  selvfølglig være smidig og elastisk.
  5. Lad dejen hæve tildækket i en 30-45 minutter.
  6. Del nu dejen i 6 stykker og rul dem ud til aflange og ovale flade brød, ca. 1 cm tykke. Mine blev ca. 15 centimeter lange.
  7. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve tildækket i ca. 15-20 minutter.
  8. Opvarm imens ovnen til 180 grader over- og undervarme. Brug evt. varmluft, hvis du vil have mere sprødhed i brødet.
  9. Bag paninierne i ca. 15 minutter, til de er blevet svagt lysebrune på toppen.
  10. Lad dem køle af, flæk dem på langs og fyld dem med nedenstående.
Del nu dejen i 6 stykker og rul dem ud til aflange og ovale flade brød, ca. 1 cm tykke. Mine blev ca. 15 centimeter lange.

 

Kalkunbryst

2 kalkunbryster (kylling kan også gøre det)

2 hvidløg

1 tsk rosmarin

3 spsk solsikkeolie

1 dl havregryn

1 tsk salt og peber

Lidt solsikkeolie til stegning

  1. Pil og finhak eller pres hvidløgene.
  2. Kalkunbrystet skæres i fine skiver og blandes i en skål med rosmarin, salt, hvidløg og olie.
  3. Gør en dyb tallerken klar med havregryn blandet med peber.
  4. Vend kalkunstykkerne i havregryn og læg til side på en tallerken.
  5. Varm en pande op til middelhøj varme og kom lidt solsikkeolie på panden.
  6. Kalkunstykkerne steges til de er gyldne. De skal ikke have ret lang tid, da de er så tynde.

Stil kalkunstykkerne til side på en tallerken. Du kan både bruge den lune og kolde i din panini.

 

Pesto

3 håndfulde basilikum

30 g mandler

30 g parmesan

1 fed hvidløg

4 spsk olivenolie

Lidt salt og peber (smag til hermed)

  1. Rist mandlerne på en tør varm pande, indtil de får lidt farve, og der begynder at dufte af ristet nødder.
  2. Hak mandlerne groft.
  3. Alle ingredienserne fyres i en minihakker og får den helt store omgang! Blend, blend, blend!

Det kan ske, at du lige skal smage pestoen til med lidt salt og peber. I med en teske og smage. Du kan også give pestoen lidt ekstra olie, hvis du synes den skal være lidt mere flydende.

Fyld & samling

1 bøffelmozzarella i skiver

Lidt salat

1 avocado i skiver

Jeg deler mit paninibrød i to dele og smører lidt pesto på begge sider. Herefter fordeler jeg skiver af avocado på bunden, efterfulgt af lidt salat, kalkunskiver, inden der toppes af med skiver af bøffelmozzarella.

Jeg smører ydersiden af brødet med en smule smør. Det giver en lækker smag og farve.

Og så flækker vi ellers bare denne bandit i en bordgrill, hvor den steges til den er gylden og sprød og osten langsomt smelter. Du kan også bruge en varm og tør grillpande, hvor du så lægger paninien i tryk med en tung ting oven på.

Og så flækker vi ellers bare denne bandit i en bordgrill, hvor den steges til den er gylden og sprød og osten langsomt smelter.
Et lille look ind i paninien. Uf, havregrynspaneret kalkunbryst. Paneringen “beskytter” det fedtfattige kød mod udtørring – til en hvis grænse. Så hold øje med kødet.
At spise! Et styks panini med masser af lækkerier. Med dette brød får du kulhydrater og kostfibre. Men hvordan kunne man ellers bygge en panini op med indhold, således vi får en masse kostfibre, proteiner og det rigtige fedt?

Velbekomme

ingredienser

Du vil måske også kunne lide

X