IMG 5319 scaled | Domestic Science
  • Set
    763

Vi arbejder med sukkers madkemi (læs mere her: Mulighederne med sukker – Sukker Level 2), og i den forbindelse skal vi se nærmere på sukkerets egenskab til at karamellisere i praksis.

Det gør vi ved at lave en praliné.

IMG 5315 | Domestic Science
Karamel med hasselnødder på en silikonemåtte.

Praline er vel en slags mandel/hassel- og/eller nøddecreme, som vi kan bruge på forskellige måder i bagværk, desserter, chokolader og konfekt.

Der findes også en konfekt, der hedder praline. Den franske praliné er en blanding af mandler i karamelliseret sukker, hvor den belgiske praliné er en chokoladeskal fyldt med lækker flydende fyld af hasselnød, mandler, sukker, sirup og en mælkemasse.

Egentlig er praliné vel en form for et tilbehør. Det kan være som et element i en dessert, i chokolader, tærter og meget mere.

Men vi bruger den i undervisningen, for at lære at lave karamel – på en lidt ekstra fed måde.

 

50 g mandler eller hasselnødder
100 g sukker
1 tsk vaniljesukker 
Evt. 30 g chokolade

  1. Kom sukker og vaniljesukker på en pande.
  2. Varm sukkeret op ved middel varme på komfuret. Sukkeret vil begynde at smelte og tage farve. Men det kræver lidt tålmodighed. Ryst panden men rør ikke endnu. Det skal nok karamellisere.
  3. Når sukkeret begynder at smelte, må du gerne begynder at røre rundt i sukkeret med en dejskraber.
  4. Når sukkeret er helt smeltet, tilsætter du nødder. Rør rør.
  5. Du vil opleve at karamellen klumper en smule. Det er normalt, da du lige har tilsat kolde eller lune nødder til en ca. 116 grader varm karamel = lettere afkøling af karamellen vil danne klumper. Men klumperne smelter igen, når du rører rundt heri.
  6. Klargør en bageplade med bagepapir eller find en silikonemåtte frem.
  7. Hæld blandingen ud på bagepapiret/måtten. Lad blandingen køle helt af.
  8. Del karamelblandingen i mindre stykker, og blend den sammen i en minihakker.

Når du blender karamellen, vil det i første omgang give dig noget karamelknas, som du sagtens kan bruge som det er. Du kan også blende videre i ca. 5 minutter, hvilket vil give dig en flydende karamel.

Sidst men ikke mindst, kan du prøve at blende lidt chokolade i karamellen. Det vil give dig en chokolade-/karamelsauce-nutella-agtig-lækker-ting. Hmmm, umme.

Her kan du se karamelprocessen og tilblivelsen af en praliné. 

IMG 5310 | Domestic Science
Kom sukker og vaniljesukker på en pande.

 

IMG 5311 | Domestic Science
Sukkeret smelter stille og roligt ved middel varme. Tålmodighed.

 

IMG 5313 | Domestic Science
Sukkeret er smeltet og nødderne tilsættes.

 

IMG 5316 | Domestic Science
I en minihakker med skidtet.

 

IMG 5317 | Domestic Science
Efter lidt en tur i blenderen, vil karamellen ligne noget, som minder om mandelmel. Dette kan anvendes til pynt eller måske et lag i en kage. Du kan også blende videre…

 

IMG 5318 | Domestic Science
Lidt mere blenderi = mere cremet masse – nærmest karamelsauce-agtigt.

 

IMG 5319 | Domestic Science
Skulle du måske give det et twist? 30-50 g chokolade, giver dig en lækker praliné – en form for chokoladesauce eller nutella. Prøv at tænk på smagen af den mørkeblå RitterSport. Mmm.

 

Opbevar din praliné i en tætsluttende beholder i en god måneds tid. Praliné er egentlig så sødt, at det sagtens kan holde sig i flere tid, men du vil opleve, at nøddesmagen og duften lige så stille forsvinder.

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide