fullsizeoutput 905 | Domestic Science
  • Set
    390

En hverdagsklassiker, som bare skal være en del af pensum i madkundskab.

En ret, som de fleste børn er vokset op med.

En god billig ret, som kan laves til familien eller den fattige studerende. Altså den periode, som skoleeleverne går i møde – og de næste 10 år frem.

Madkundskabsmæssigt er der masser af forskellige teknikker i retten, og det er en overkommelig ret. Og så smager det bare fantastisk. Stegning, kogning, opbagning. Og så kan/skal der findes et tilbehør til retten, da det ellers bare bliver kød og ris.

fullsizeoutput 905 | Domestic Science
Den revet gulerod er måske en klassiske, som sidekick til Boller i karry. Men en blanding af grøntsager kan også sagtens gøre sig ud for det grønne i retten. Nemt og billigt.

 

Jeg bruger boller i karry til en undervisningsgang på 7. årgang, hvor vi ser nærmere på hjemmelavet mad versus færdiglavet. Eleverne laver denne. Jeg prøver at købe nogle færdigretter. Vi sammenligner.

Boller i karry | Domestic Science

Boller i karry

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 55 minutter
Retter Hovedret, Hverdagsmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Bollerne

  • 400-500 g svine- og kalvefars
  • 1 løg
  • 2 spsk mælk
  • 1 æg
  • 2 spsk hvedemel
  • ½ tsk salt og peber

Karryen

  • 3 spsk smør
  • 2 tsk karry (smag evt. til med lidt mere)
  • ½ tsk stødt spidskommen
  • 3 spsk hvedemel
  • 2 grøntsagsbouillonterninger
  • 6 dl vand
  • Lidt salt og peber

Sådan gør du
 

Bollerne

  • Riv løget fint.
  • Kom løg, fars, mælk, salt, peber og æg og rør godt rundt.
  • Kom hvedemel i farsen. Røre, røre, røre.
  • Smid noget plastikfolie over skålen med farsen, og sæt den i køleskabet i 15-30 minutter (afhængigt af hvad tiden tillader i undervisning). Så bliver den mere fast og krydderierne smager mere igennem.
  • Dyp en spiseske i et glas vand (se billede nedenunder) og form som en frikadelle med en spiseske. Smid kødbollerne på en tallerken.
  • Du har egentlig to valg nu. Du kan koge kødboller i noget bouillon i en gryde (ca. 15 minutter). Eller du kan smide dem i karrysaucen, når denne er klar.
    Jeg kan godt lide at komme kødbollerne i karrysaucen, da kødbollerne er med til at give smag til saucen og saucen krydrer kødboller.  

Karryen

  • Kom 6 dl vand og 2 bouillonterninger i en kasserolle med låg. Bring i kog og opløs terningerne. Sluk for blusset, når det koger.
  • Mål alle dine ingredienser af og stil dem ved siden af komfuret.
  • Smelt smør ved middel varme i en gryde.
  • Når smørret syder og bruser, tilsættes karry og spidskommen. Rør rundt i et minut, hvor vi “brænder” karryen af = udvikler smag.
  • Tilsæt mel i og pisk sammen med piskeris. Det vil tykne og blive til en tyk pandekagedej-ish-konsistens.
  • Nu tilsætter du langsomt bouillonen fra kasserollen, mens pisker videre med piskeriset.
  • Saucen vil tykne og nu er det mest et spørgsmål om, hvor tyk din sauce skal være. Hvis saucen virker tynd, skal den lige have lov at koge op. Hvis den virker tyk, skal der tilsættes mere væske. Det kan ske, at du skal have tilsat mere en de 6 dl bouillon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ris & tilbehør

Til boller i karry følger der selvfølgelig en røvfuld ris. Men hvordan koger man ris?

Det bedste råd er at kigge på rispakken, da kogetiden er meget varierende fra rissort til rissort og mærke.

Hvilket tilbehør skal vi have til boller i karry? Det er jo op til den enkelte.

En god gang revet gulerod med rosiner og lidt citronsaft er en klassiker i min familie. Men et alternativt sidekick til boller i karry kunne også sagtens være en nem grøntsagsblanding fra fryseren. Dem skal man altså ikke kimse af!

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide