fullsizeoutput 329 | Domestic Science
 • Set
  463

Der er ikke noget som bålhygge.

Bonfire bålstativet kommer lidt frem i bølger hos familien Svane. Men der er intet som at starte et bål med familie og venner, mens der bliver gjort diverse ting og sager klar til tilberedning på bålet. Jeg tror, det må være noget urinstinkt i os mennesker. Ved the way, er urinstinkt ikke et fedt ord? Hvis du deler det forkert (og det skal nogle af mine elever nok gøre), så står der urin-stinkt:-)

 

fullsizeoutput 31e 1 | Domestic Science

Samlingen omkring et bål, hvor alle er aktive i madlavningen og snakkens gang over ilden. Jep, lad bare mobilen ligge inde i stuen og kom ud og snak over maden. Det er indbegrebet af “hygge”.

Bålmad har også altid sin faste plads på min undervisningsplan i madkundskab. Vi arbejder med at tænde et bål (blogindlæg tilgår herom snarest) og lave noget simpelt og hygsomt mad og gløderne.

Bålmad kan gøre billigt, og indkøbene hertil kan bæres af de fleste budgetter. Jeg vil sige, at det mere er et spørgsmål, om du har tiden i din undervisning til det. 

 

4 æg

300 g hvedemel

1 spsk vaniljesukker

½ tsk salt

4 dl mælk 

2 spsk sukker

2 spsk smeltet smør

Lidt rapsolie eller flydende margarine til panderne, når der steges

 1. Pisk æg og mel til en jævn masse.
 2. Smelt smørret i en kasserolle eller mikroovn.
 3. Tilsæt de resterende ingredienser og pisk til dejen er tynd og glat.
 4. Lad pandekagedejen hvile i en halv times tid.
 5. Varm din bålpande op over bålet. Den skal være tom.
 6. Når bålpanden er varm, kommer du lidt smør/olie på panden.
 7. Hæld dejen på.
 8. Når dejen begynder at blive fast på oversiden, er det tid til at kigge på undersiden.
 9. Tag bålpanden ud af ilden i ny og næ og vend den forsigtigt med en paletkniv. Pandekagen skal bages lysebrun og gylden.

 

Husk! Dejen bliver tykkere, jo længere du lader den stå. Så lav den evt. lidt tyndere end du normalt foretrækker, hvis du ved at der kommer til at gå et stykke tid inden tilberedning. Alternativt kan du tage lidt mælk med til bålet. Så må du piske lidt ekstra mælk i dejen inden bagning.

 

fullsizeoutput 329 3 | Domestic Science
Der er nogen, som er mere tålmodige end andre. Tålmodighed er en dyd ved bålmad. Ellers kan man komme til at ødelægge sin pandekage. Derfor kan den jo stadig spises.

 

Skal du på farten til et bålsted?

Vores bålsted på Østermarkskolen ligger ca. 200-300 meter fra madkundskabslokalet. Så vi pakker alt ned i lokalet og rykker ud. Men hvis du ikke gider for meget grasværk uden for, kan du smide din pandekagedej i en flaske. Så er den nemlig nem at bringe og nem at håndtere ved panden.

 

fullsizeoutput 328 3 | Domestic Science
Så er det bare med af hapse. Måde lidt frugt eller sirup. 

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide