Madkundskabsvenlig brownie

  • Set
    3

Jeg plejer altid at tæske mine brownies ind i chokolade.

Det kan gøre brownie til en dyr kage, når der skal arbejdes med rørte deje. Chokolade er nemlig ikke helt billig, hvis du skal købe til flere hold og grupper.

Men jeg synes at have fundet en god variant, som faktisk slet ikke har chokolade i, men som stadig har den dejlige svampede og fudgy konsistens, som en brownie skal have.

Hvor mange personer er der til i denne portion? Puha, den er svær. For det kommer helt og holdent an på, hvor kageglade selskabet er. Jeg kan ikke spise ret meget brownie, da det nemt kan blive en vammel, men god og lækker, kage.

Jeg anbefaler en god klat is og en bærcoulis eller en pebermyntercreme. Jeg bruger ikke bærcoulis og pebermyntecreme sammen, da syrligheden fra coulis og pebermynte ikke går så godt sammen smagsmæssigt. Vælg én af dem i stedet. Vil du have lidt syrlighed ind i desserten, eller vil du have den friske (trigeminale påvirkning) fra pebermynten? Begge giver et modspil til den fede brownie.

 

En 18 x 26 cm bageform – til ca. én kageglad familie, 6-8 personer

 

125 g blødt smør

3 æg

4 dl sukker

2 dl hvedemel

4 spsk kakao

2 tsk vaniljesukker

1/2 tsk salt

75 g hasselnødder 

Lidt rasp til formen

  1. Tag dit smør og dine æg ud af køleskabet i god tid. Skær smørret i små tern. Smørret skal være blødt og æggene stuetemperatur.

  2. Hak hasselnødderne groft.

  3. Kom æg og sukker i en skål og pisk til sukkeret er opløst og massen skummende hvidt

  4. Bland mel, vaniljesukker, kakao og salt sammen i en ny skål.

  5. Si nu den tørre blanding ned i æggemassen, mens du pisker. Kan gøres manuelt eller med håndmixer.

  6. Kom et par bløde smørtern i ad gangen, mens du pisker videre.

  7. Smør en bageform på 18 x 26 cm med lidt flydende margarine eller lidt smør og drys rasp.

  8. Fordel dejen i bageformen.

  9. Drys de hakkede hasselnødder over.

  10. Bag nu brownien ved 180 grader ved over- og undervarme i ca. 30 minutter. Hvis kagen tager for meget farve inde ned 30 minutter, kan du lægge en stykke stanniol over kagen, således den ikke bliver brændt.

Kontroller kagen med en gaffel, tandstik eller strikkepind, hvor du stikker i midten af kagen. Hvis der stadig er lidt klæbende dej til sig, skal kagen have en smule mere.

Lad nu brownien køle af i formen, før du skærer i den. Så bliver den lidt mere fast og “fudgy” og karamelagtig.

Du kan sagtens lave kagen i gode tid, fx dagen før. Den holder sig godt. Du kan opbevare den på køkkenbordet pakket i plastikfolie eller stille den i køleskabet. Jeg synes den bliver lidt mere fast, “fudgy” og karamelagtig efter en tur i køleskabet. Men det er nok bare smag og behag.

Sidst men ikke mindst, skal du næsten pryde din brownie med lidt tilbehør, som kan give kagen lidt modspil.

Her følger et par forslag:

 

Pebermyntecreme

2 dl mælk

1 spsk majsstivelse

50 gram sukker

2 tsk vaniljesukker 

1 æg

1 dl piskefløde

4-5 dråber pebermynteolie (ekstrakt kan også bruges)

  1. Hæld 2 dl mælk i en kasserolle og bring langsomt i kog, mens du rører heri.
  2. Pisk æg, sukker, majsstivelse og vaniljesukker sammen i en skål.
  3. Hæld æggeblandingen i den kogende mælk i en tynd stråle, mens du pisker godt. Rør godt i vaniljecremen til den tykner. Skru evt. ned på middelvarme og rør konstant, da cremen nemt kan brænde på.
  4. Når du har en godt tyk creme, stilles den til afkøling
  5. Pisk fløden til skum i en skål med en håndmixer.
  6. Vend flødeskummet i den kolde vaniljecremen med en dejskraber. Rør til den er lind og uden klumper.
  7. Kom pebermynteolie i cremen. Det kan ske, at du skal give den et par dråber mere – alt efter temperament. Smag til.

Stil cremen til afkøling til den skal bruges.

 

Bærcoulis

100 g bær (kan både være fra frost eller friske, afhængig af årstiden)

100 g sukker

2 spsk vand

  1. Kom sukker, bær og vand i en kasserolle.
  2. Bring blandingen I kog.
  3. Når væsken koger, skrues ned på middel varme.
  4. Lad væsken småboble i 5-6 minutter.
  5. Stil til afkøling. Coulis skal gerne blive lidt sirupsagtig, når det er afkølet.

1-2 spsk bærcoulis på en tallerken og brownien over på. Det ser skide godt ud. Det giver lidt farvespil på tallerkenen. Deraf navnet coulis >< kulisse, en baggrund. En baggrund, som giver et lækkert syrligt modspil.

 

Velbekomme.

ingredienser

Du vil måske også kunne lide

Efterlad en anmeldelse

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret. Required fields are marked *

X