Belgiske vafler – Gaufres de Liége

img 0445 1 | Domestic Science
 • Set
  2.035

Lørdagshygge med gode venner. Noget hurtigt skal diskes op. Det belgiske vaffeljern skal da selvfølgelig luftes.

Min kære ismaskine begynder at hakke i det, når den møder for megen modstand, når isen tager form. Om det er motoren eller anden dingenot, som bøvler? Mon den må lade livet? Den bliver i hvert fald tjekket efter. Men det bliver til købeis i dagens anledning.

Jeg synes tit, at det kan blive svært at få vafler sprøde, såvel dansk som belgiske. De bliver bløde og slatne… Denne opskrift er med megen inspiration fra Madamesif, hvor jeg opdagede og lærte, at det er perlesukkeret, der giver den fantastisk sprødhed i vaflen.  Det grove sukker kommes i dejen mod slutning, hvilket gør at det ikke opløse i dejen. Dernæst karamelliserer sukkerstykkerne i vaffeljernet, når det varmes, hvilket skaber sprødheden. Det er superlækkert!

Madamesif er generelt bare en spændende blog for dem, som søger inspiration til mad, men som også er interesseret i baggrunden og historien bag maden. Meget i tråd med  mit mål med Domesticscience.net. Dog er Domesticscience.net nok lidt mere letlæst og appellerende til skoleelever, når det kommer til sværhedsgraden af læsestoffet.

 

8-10 styk.

 

2 dl sødmælk

25 g gær

2 tsk sukker

1 spsk vaniljesukker

1/3 tsk kardemomme

1 æg

1/2 tsk salt

400 g mel

120 g smør (blød)

120 gperlesukker

Jeg laver hele skidteraset på en røremaskine. Det er så dejlig nemt.

 1. Mælken lunes i en gryde/mikroovn til den er lillefingervarm, og gæren røres ud heri.
 2. Ægget, sukker, kardemomme og vaniljesukker tilsættes. Røre, røre, røre
 3. Halvdelen af melet røres i.
 4. Saltet røres i og den resterende mel tilsættes lidt ad gangen. Husk altid lidt ad gangen. Så kan du bedre styre konsistensen af dejen indtil du har en klistret og fast dej.
 5. Fortsæt æltning af dejen indtil den er blød, smidig og slipper skålen let.
 6. Smør æltes i til det er optaget i dejen. Jeg bruger som sagt røremaskine, da jeg slipper for al grasværket ved at stå med fingrene heri.
 7. Ælt perlesukkeret i.
 8. Lad dejen hæve i en times tid.
 9. Del den færdighævede dej i 8-10 lige store stykker. Form hver stykke til en kugle. Lad dem nu hvile tildækkede i et kvarter.
 10. Når jeg lægger dejen i vaffeljernet, strækker jeg dejen i hver kugle så meget som mulig, da dejen på denne måde bliver trykket ud i rillerne. Det giver næsten hele firkantet vaffler. Der kan mangle lidt i hjørne (se billederne).
 11. Lad vaflen bage 4-5 minutter til de får en brun og gylden overflade.

 

Jeg bager vaflerne på middelhøj varme på vaffeljernet.

Når jeg tager vaflerne ud af jernet, lægges de på en rist sådan, at varmen kan komme væk. De holder sprødheden indtil servering.

Vaflerne spises lune med is, chokoladesauce, flødeskum og/eller flormelisdrys. Hertil friske jordbær eller syltetøj. De kan nemt fryses ned og lunes i ovnen, når de skal bruges. De holder stadig sprødheden ved optøning og luning.

 

Belgiske vaffeljern er efterhånden nede i nogle fornuftige priser, hvilket gør det nemmere for skoler at investere i disse fantastiske maskiner. Man kan lave mange forskellige ting i et vaffeljern. Jeg henviser her til Pinterest, hvor man kan finde alle mulige former for vafler.

 

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide