Fish N´chips, mushy peas & sauce tartare

  • Set
    136

Minifiskeforløb på 6. årgang. Tja, kan vel bruges som man vil ift. klassetrin. Men jeg bruger denne opskrift som intro til brugen af frysefisk. Gangen efter får jeg den legendariske Mystery box fra Meny i Skalborg med 5-7 forskellige ting og sager fra hawet. Læs mere her: Fiskedag med Kasper Fiskermand

Man skal ikke kimse af frysefisk.

Frysefisken bliver ofte indfrosset hurtigt på “fiskefærgerne” – ja det er nogle ordentlig sataner af nogle store kolosser nu om dage. Men en hurtig indfrysning sikrer en fornuftigt kvalitet i fisken.

Lets face it!

Der er sgu ikke mange skoler, ja alverdens borgere, som kan stå klar på stranden eller havnen og modtage den friske fisk. Så derfor skal eleverne selvfølgelig også introduceres til den fisk, som vi kan købe på frost i supermarkederne.

Og hvilken bedre måde, end klassiskeren Fish n´ chips?

Jeg holder øje med aviserne op til undervisningsgangen. Er der bud, kan jeg spare nogle kroner ved at handle et par uger inden? Fisken skal jo alligevel på frys. Jeg arbejder som regel med torsk, lys eller mørk sej. Men når alt kommer til alt, synes jeg bare det handler om at finde en lys og hvid fisk til dette. Tvivler på at en lyserød lakse vil være godt til formålet;-)

Her følger mit take på denne ret, som vi arbejder med i skolen, og hvor jeg prøver på at vise eleverne, at Fish n´chips ikke bare er junk eller fastfood. Vi kan sagtens gøre det til et hverdags måltid. Derfor mushy peas.

Here we go!

Dejen beskytter, puffer og bliver sprød og luftig på fisken. Kartoflerne lavet lavet i ovnen for at gøre det hele lidt sundere.

 

Fish

500-600 g torsk eller sej

150 g mel

2 tsk bagepulver

1 ½ tsk salt

½ tsk peber

2 dl mørk øl

1 spsk ekstra mel

  1. Bland alle ingredienserne (udentagen fisk) sammen i en skål = du har en god øldej! Du vil gerne have en lind pandekagedej. 
  2. Skær fisken i ønsket størrelse og drys med lidt salt og peber.
  3. Søg for at have varm olie i en gryde eller friture. 170 grader Celsius er the magic number på olien.
  4. Drys lidt ekstra mel på fiskestykkerne lige inden du dypper dem i øldejen.
  5. Kom meget forsigtigt fiskestykkerne i olien.

Fisken er klar når den er gylden. Dette plejer at tage c. 3-5 minutter.

Sørg for at olien drypper godt og grundigt af fisken, når den tages op af olien. Enten med en hulske eller med kurven i frituren. Kom fiske på køkkenrulle. Den kan nemlig lige suge det sidste fedt.

 

Chips med et twist

Jeg bruger her knoldselleri, men persillerødder, pastinakker eller søde kartofler kan også sagtens anvendes. Hvad kan jeg få i supermarkedet, afgøre lidt valget af grøntsager.

Normalt skal chipsene selvfølgelig laves i frituren, men den har vi arbejdet med på det sidste, hvorfor vi ikke gør det med chipsene.

Chips i ovn = lidt sundere.

Vi skærer kartofler og selleri i stave (juilliene), vender i olie og drysses med salt. Kom dem på en bageplade med bagepapir i en ovn ved 180º varmluft i ca. 30-45 minutter = lidt sundere chips. Nej, de får ikke den klassiske pommes frites smag, som frituren giver – deraf chips med et twist.

¼ knoldselleri

1-2 persillerødder eller pastinakker

2 bagekartofler

3-4 spsk solsikke- eller rapsolie

1 spsk salt

  1. Skær skrællen af knoldsellerien og vask alle grøntsagerne godt.
  2. Skær kartofler og knoldselleri i stave á ca. 1 x 1 cm. Det gør du ved at skære dem i skiver først. Herefter skæres skiverne i stave.
  3. Kom grøntsagerne i en skål, efterhånden som de snittes. Tilsæt olie og salt.
  4. Vende grøntsagerne på en bageplade og steg ved varmluft 200 grader Celsius til de er gyldne og sprøde, ca. 30 minutter. Vend i grøntsagerne hver tiende minut ca.

 

Sauce Tartare

1 dl mayonnaise (opskrift her)

2 spsk creme fraiche

½ løg

½ spsk dijonsennep

1 hårdkogt æg

2 spsk finthakket purløg

2 drueagurker

2 spsk kapers

Lidt citronsaft

Worchestershire sauce

salt

peber

  1. Lav evt. egen mayo. 
  2. Kog æg hårdkogt. Køl det af i koldt vand, pil og hak fint.
  3. Snit og hak løg, purløg, drueagurker og kapers.
  4. Bland alle ingredienserne sammen i en skål.

 

Mushy peas

200 g ærter

2 dl vand

1 løg

1 fed hvidløg

10 g smør

½ tsk salt

Lidt friskkværnet peber

Lidt friske mynteblade

  1. Snit løget og hvidløg fint.
  2. Varm en pande op til middelhøj varme. På med lidt olivenolie.
  3. Kom ærterne i panden, når denne er varm.
  4. Tilsæt salt, peber, smør og finthakket løg og hvidløg.
  5. Kom vand på ærterne. 
  6. Når vandet er fordampet, smider du ærterne over i en skål, hvor du masser dem med en gaffel eller kartoffelmoser.
  7. Hak myntebladene fint og drys over ærterne.
Den søde madkundskabslærer kunne måske finde på at købe lidt ketchup til eleverne. Jeg prøver på at lade være…

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide

    This website uses cookies. Ved continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

    X