fullsizeoutput d7f | Domestic Science
  • Set
    769

Navnet kommer sig af latinsk, hvor flado betyder flad kage, en flad tærte med end sød eller krydret fyld.

Bunden er som regel en mørdej, men det kan også være en butterdej, som så bages vha. blindbagning. Herefter kommes der frugt, kød eller fisk i mørdejen, som så kan dækkes af en tyk sauce eller æggemasse for til sidste at bages færdig.

I England er flan en frugttærte lavet med mørdejsbund, som er dækket af en marengsmasse.

I Frankrig og Spanien er flan en dessert lavet på mælk/fløde, sukker og æg. Det giver en æggemasse, som bages i portionsforme i vandbad. Desserten serveres kold, hvor den  vendes ud af formen på en tallerken. At servere.

Du kan gøre alverdens sjove ting med en flan. Så får den bare navn efter det du tilsætter af smagsingredienser. Du kunne lave en mokkaflan, en karamelflan eller jordbærflan. Hvad kan du godt lide af ting, som kunne kommes i formen?

I denne opskrift skal vi prøve at kombinere de forskellige tilgange til en flan. Altså skal vi kombinere den engelske med den fransk/spansk flan – og vi gør det på en molekylær måde! Vi anvender nemlig carrageenan i flanen, da dette hydrokolloid er med til at få flanen til at sætte sig hurtigt. Og det har vi nemlig brug for, når vi skal lave denne dessert på to timer i madkundskab.

Til 2 Personer. 

 

Mørdej

150 g hvedemel

50 g smør

60 flormelis

1 æg

1 knivspids fint salt

  1. Tænd din ovn på 220º over- og undervarme.
  2. Hæld mel i en skål og smuldr smør heri.
  3. Bland med flormelis, salt og æg i skålen og saml dejen forsigtigt. Stil dejen på køl i 30 minutter.
  4. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir. Dejen skal rulles relativt hurtigt ud.
  5. Læg dejen i din tærteform og sørg for at den går godt ud til kanten. Skær den overskydende mørdej fra.
  6. Nu skal du vælge om du vil blindbage mørdejen eller bare bage dejen, som den ligger i tærteformen.
  7. Bag mørdejen i 12 minutter ved 210º.
  8. Tag bagepapir og bønner/ris af (gem dem i en krukke så du kan bruge det til at bage blindt en anden gang) og sæt mørdejen i ovnen igen, hvor den efterbager i yderligere 5 minutter.

Blindbagning

Start med at lægge et stykke bagepapir oven på mørdejen. Kom tørrede bønner, ris eller kikærter på bagepapiret, således mørdejen holdes på plads langs formens sider.

fullsizeoutput d7f 2 | Domestic Science

Disse er ikke blindbagte, hvilket gør at dejen i midten rejser sig en smule. Dette gør at huller i tærten bliver mindre = mindre plads til tærtens indhold.

fullsizeoutput d81 2 | Domestic Science

Denne er blindbagt, hvilket giver et lidt dybere hul i tærter. Dog har kanten måske fået en smule for meget.

Flan

3 ½ dl sødmælk

100 g sukker 

½ tsk salt

½ Vaniljestang, eller 2 tsk Vaniljesukker, hvis det er til undervisningsbrug. 

1 g Carrageenan iota. 

0,5 g Carrageenan kappa. 

  1. Bland Iota og Kappa Carrageenan med sukker, salt og vaniljesukker godt sammen i en lille skål.
  2. I en kasserolle fyrer du nu sødmælken.
  3. Tag den lille skål med de tørre ingredienser og hæld i kasserollen.
  4. Fat i din stavblender og blend mælkeblanding sammen for at sprede carrageenanerne grundigt.
  5. Bring mælken stille og roligt i kog for at carrageenanerne får deres virkning.
  6. Hæld mælkemassen gennem en fin si og hæld i de(-n) afbagte tærte(-r).
  7. I køleskabet i ca. 30 minutter for at lade dine flan sætte sig i din dejlige mørdej.

 

Karamelsauce

100 g sukker

3 dl fløde 

2 spsk smør 

  1. I en kasserolle opvarmes sukker indtil du får en lettere gylden karamel.
  2. Når din karamel er gylden, fjerner du kasserollen fra varmen og tilsætter forsigtigt fløde og smør, mens du røre forsigtigt rundt i karamelsaucen med en ske. Det kan ske, at der danner sig nogle karamelklumper på skeen. Så sætter du bare karamelsaucen tilbage på blusset ved svag varme og rører rundt i saucen, indtil at karamellen er helt smeltet.

 

Velbekomme.

 

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide