| Domestic Science
 • Set
  2.134

Sorbet er helt perfekt til madkundskabsundervisning!

Det er simpelt, billigt og tager bogstaveligt kun 10-15 minutter at lave selve sorbeten. Dernæst skal den på frys eller ismaskine. Men jeg vil tillade mig at sige, at de er til at komme til for penge nu om dage. 1.000-1.500 kr. og du har en ganske fornuftig ismaskine med kompressor. Læs mere om ismaskiner her: Ismaskinen.

En sorbet kan gøres så nemt, at den kan bestå af to ting: En sirup og en puré. En sorbet er nemlig en frossen dessert, som vi laver på en sukkerlage + “lidt mere”. Sukkerlagen skal afkøles, før vi tilsætter “lidt mere”. Lidt mere kan være puré af frugt eller bærsaft, chokolade eller sågar en likør.

Vi tilsætter stiftpiskede æggehvider til vores sorbet, hvilket hjælper med at stabilisere, emulgere og bevare sorbetens glatte struktur og tekstur. Altså hjælper æggehvidens emulgerende egenskaber til at øge smagsoplevelsen. Men du kan sagtens udelade æggehvider i sorbet.

Jeg bruger oftest bær fra frisk frost i undervisningen… De er ganske fine, men hvis nu det alligevel er bærsæson, vil jeg da foretrække friske bær. Vi har en sen hindbær og brombær i skolehaven, som vi pelser så meget som muligt til denne sorbet. Husk at koge frysebær i 1-2 minutter og lad dem køle af, inden du bruger dem. Så har vi nuke´et evt. baktusser.

cb8ce4fc 49d6 481b 948e 6a1add68e25a | Domestic Science
Små mus i køkkenet… Nogen kan ikke hold fingerne fra sorbeten…

Grundsirup

3 dl vand

300 g sukker

1 tsk vaniljesukker

 1. Kom sukker i en kasserolle og hæld vand, og vaniljesukker heri. Du skal endelig ikke rør i siruppen endnu.
 2. Tænd blusset på middelvarme og lad sukkeret smelte stille og roligt. Hold øje med siruppen og gå umiddelbart ikke fra den, hvis du ikke er en øvet køkkenskriver.
 3. Så snart sukkeret er smeltet, skal siruppen gerne småboble i 5-6 minutter. Den må for guds skyld ikke bulderkoge – bare småboble. Ved bulderkogningen, vil den højest sandsynlig krystallisere, når den bliver kølet af.
 4. Lav en lille sirupstest. Tag en ske og dyp den i siruppen. Dup lidt sirup på en tallerken. Hvis siruppen ikke flyder hurtigt ud til siderne, er det et tegn på at du har en fornuftig sirup. Alternativt kan du lige give sirup et par minutter mere, hvis den er for tynd.

Når siruppen køler af, vil den blive mere tyk i sin konsistens.

 

Hindbærpuré – samling af sorbeten

300 g hindbær 

1 bæger pasteuriseret æggehvide

 1. Kom de frosne hindbær i en skål.
 2. Hæld den varme grundsirup over hindbærrene.
 3. Stavblend det hele.
 4. Kom hindbærpuréen i en si med en skål under. Si det hele, således vi får alle kerne væk. Du kan bruge en spiseske til at få massen igennem sien.
 5. Kom æggehviderne op i en metalskål og pisk dem stive med en håndmixer.
 6. Frem med en dejskraber og vend forsigtigt æggehviderne hindbærmassen.

Du har nu to valg! Kom din blanding op i en plastikboks, på med låg og stil den i fryseren. Sorbeten skal stå ca. 12 timer i fryseren og du skal sørge for at røre i sorbeten hver trejde time. Det er lidt omstændigt…

Vi har ismaskiner, som kan gøre al det hårde arbejde og giver samtidig et fantalastisk resultat på ca. 30 minutter.

| Domestic Science

De frosne bær afkøler hurtigt siruppen, således at du hurtigt kan få sorbeten på ismaskinen i undervisningen!

tempimagenwquwc | Domestic Science

Si kernerne fra. De er træls at støde på i sorbeten.tempimageq9qoks | Domestic Science

Vend de stive æggehvider i hindbær og sirupsmassen.
tempimagecvhcke | Domestic Science
På maskinen…
| Domestic Science
Lækkerhed! My precious! Nogen ville ikke give hindbærsorbeten til far…

Velbekomme.

ingredienser

  Du vil måske også kunne lide