• Set
    136

Eller tålmodighedsdejen – som jeg plejer at kalde den.

Læs mere om Dejforløb her.

Det kræver nemlig en god portion tålmodighed, når vi arbejder med denne type dej. Jeg oplever tit elever, som ikke kan forstå at dejen ikke samler sig hurtigere (læs: det er de vant til med næsten alle andre dejtyper). Men her skal smørret stille og roligt arbejdes ind i melet – og det kan tage lidt tid.

Mørdejen hører til den fede kategori af deje. Men også smagsfulde!

Med en mørdej kan du skabe tærter, linser og al verdens småkager.

Du skal her indarbejde fedtstof i melet, hvorefter vi tilsætter æg, væske, salt eller sukker m.m. Det er afhængig af mørdejens formål. Er det til en dessert til en til hovedret?

Du skal arbejde hurtigt med mørdej.

Det er nemlig vigtigt ikke at arbejde og ælte dejen for meget. Den skal selvfølgelig samles og have en ensartet konsistens. Du skal arbejde og ælte hurtigt, da mørdejen kan blive rørt og æltet så meget, at den bliver for blød i konsistensen. Det bliver med andre ord noget gras, som kan være vanskelig at håndtere og arbejde med.

Form dejen til en kugle, pak den ind i plastikfolie og lad den hvile på køl i ca. 30 minutter.

Arbejdsgangen med en mørdej:

  1. Skær fedtstof i små tern og bland med mel.
  2. Tilsæt evt. sukker og/eller salt.
  3. Saml dejen godt og grundigt med æg eller en væske. En røremaskine kan her være kærkommen. Ellers er det frem med dine store muller og superkræfter!
  4. Form dejen til en kugle, pak den ind i plastikfolie og lad den hvile på køl i ca. 30 minutter.
  5. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir (det gør det nemmere at arbejde med dejen om lidt, når den skal fordeles i en bageform.
  6. Fordel dejen i en tærteform.

 

Herfra fortæller opskriften havd der skal ske.

 

Blindbagning eller ej?

Oftest vælges blindbagning af mørdej. Ved blindbagning, skal du lægge bagepapir ovenpå mørdejbunden i tærteformen og dernæst dække den med fx kikærter eller ris. I ovnen med banditten. Formålet med blindbagningen er at få en bund uden buler, lufthuller og med en mega skarp kant. Men du kan altså også godt lave en tærtebund af en mørdej, hvor du ikke blindbager. Ulempen ved blindbagning er, at den tager lidt længere tid, da varmen også skal fordeles gennem kikærterne. Uden kikærterne, udsættes dejen fra ovnens direkte varmestråling, hvilket gør at dejen bliver hurtigere bagt.

Denne er blindbagt, hvilket giver et lidt dybere hul i tærter. Dog har kanten måske fået en smule for meget.
Disse er ikke blindbagte, hvilket gør at dejen i midten rejser sig en smule. Dette gør at huller i tærten bliver mindre = mindre plads til tærtens indhold.

Så har du travlt, eller søger du perfektionen?

ingredienser

Du vil måske også kunne lide

This website uses cookies. Ved continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

X